Američki profesor

Alon Ben-Meir, poznati američki profesor, smatra da vlade na Kosovu, uključujući i aktuelnu izvršnu vlast lidera pokreta Samoopredeljenje (LVV), Albina Kurtija, nisu dovoljno napredovale u razvoju Kosova, sve dok desetina hiljade građana, uglavnom nezaposlenih mladih ljudi i očajnih profesionalaca, napuštaju svoju domovinu.

„Nažalost, uzastopne vlade na Kosovu, uključujući i sadašnju koju vodi Kurti, ostvarile su ograničen napredak u razvoju nacije. Umjesto da promovišu rast, u posljednjih 25 godina političari svih političkih rasa na Kosovu su akumulirali bogatstvo, ostavljajući većinu stanovništva bez nade, što dovodi do odliva mozgova."

„Kosovski Albanci su najproamerički orijentisani. Oni sada imaju istorijsku priliku da se fokusiraju na razvoj, eliminišu korupciju i blisko sarađuju sa zapadnim saveznicima koji nude put ka prosperitetu, rastu i obećavajućoj budućnosti, posebno za mlade ljude", dodao je, između ostalog, američki profesor na 25. godišnjicu oslobođenja.

Ben-Meir je prokomentarisao i mogućnost vraćanja stare ideje o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije. On je istakao da Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu u stanju da jednostrano natjeraju Kosovo i Srbiju na razmjenu teritorija, posebno zato što ovo pitanje ne predstavlja prijetnju po američku bezbjednost.

Evropska unija (EU), dodao je između ostalog američki profesor, također je kategorički protiv bilo kakvog redefiniranja granica po etničkim linijama u bilo kojoj od država koje žele ući u EU.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net