Regionalna mreža

Ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Liburn Aliu, govoreći o infrastrukturnim projektima, naglasio je da je jedan od najznačajnijih izgradnja željezničke pruge koja će povezati Prištinu i Durs. Prema njegovim riječima taj projekat potpuno će promjeniti ekonomsku sliku Kosova, prenosi Koha.

"Kosovo preko linije Durs-Priština postaje dio regionalne mreže, trenutno je van koridora. Dakle, sav transport robe za ceo region, bilo do luka ili od luka do regiona, može da se obavlja preko Kosova. Ovo transformiše Kosovo u glavnu tranzitnu zemlju i stepenište ili distributivnu tačku za robu, ovo stvara mogućnosti za ekonomski razvoj i stvaranje ekonomskih zona oko ove oblasti distribucije robe", rekao je Aliu.

Aliu kaže da se radi na tome da se završi pitanje izvodljivosti kako bi se projekat za prugu Priština-Durs realizovao što je prije moguće.

"Čim se završi pitanje izvodljivosti, za koje se nadamo da će biti završeno ranije, jer su opcije već na stolu, očekujemo da ćemo imati interes za finansiranje, već ga imamo od Britanaca, Nijemaca, što je za mene prijatno iznenađenje. Nisam očekivao da može doći do povećanja interesovanja tako brzo. Dakle, ako prije tri godine uopšte nije bilo riječi o ovom poslu, sada je to postala tema svakog panela, željeznička veza Prištine sa Dursom i sa cijelim regionom", pojašnjava on.

Istakao je da se radi projekti na vodama, kao i autoputevi koji će doprineti razvoju privrede.

"U projektu sa Svjetskom bankom imamo kompletnu mapu, master plan brana za našu zemlju, ali moramo biti veoma oprezni u pogledu korišćenja vodnih resursa koje imamo, jer Kosovo ima veoma ograničene vodne resurse, mi imamo vrlo malo vode. Klimatske promjene nas već ugrožavaju, imaćemo poplave na jednoj strani, a na drugoj strani suše. Dakle, nećemo imati pijaću vodu i vodu za navodnjavanje zemljišta", upozorio je on

Prema njegovim riječima radi se na projektima za sakupljanje voda od polava kako bi kasnije poslužile za punjenje sistema za navodnjavanje.

Izvor: Kosovo online/Koha ditore