Nakon Samita u Švicarskoj

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sumirajući svoje učešće na Mirovnom samitu za Ukrajinu poručila je da je predstavljena priča o narodu Kosova, kao i kosovska posvećenost trajnom miru u Ukrajini i svuda u svijetu.

"Na Samitu mira za Ukrajinu hteli smo da pokažemo svijetu priču o narodu Kosova, ali i svakodnevnu posvećenost naše zemlje pravednom i trajnom miru u Ukrajini i svuda u svijetu", navela je Osmani na Facebooku u opisu videa u kojem je sumirala svoj boravak u Švicarskoj.

Osmani se u Švicarskoj sastala i sa nekoliko svjetskih lidera, među kojima su savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan, kao i njemački kancelar Olaf Scholz.

Tokom vikenda u Švicarskoj razgovaralo se o budućnosti Ukrajine, a oko 100 učesnica okupilo se da razgovara u blizini Lucerna. Samit je zatvoren završnom izjavom, u kojoj je 80 od 93 učesnika reklo da "teritorijalni integritet" zemlje koju je napala Rusija treba da bude osnova mirovnog sporazuma, prenosi Reporteri.

U saopštenju sa samita Rusija je proglašena odgovornom za rat u Ukrajini, velike ljudske patnje i razaranja.

Tu zajedničku deklaraciju nisu hteli da potpišu Brazil, Saudijska Arabija, Indija, Južna Afrika, Tajland, Indonezija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Djelimično, te države nastavljaju saradnju sa Rusijom u okviru Briksa i, uprkos napadu na Ukrajinu, održavaju prijateljske odnose sa Moskvom.

Nacrt završne izjave Samita to uzima u obzir tako da Rusija nije eksplicitno osuđena za napad.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri