Nepoštovanje!

Pokret Samoopredjeljenje nastavlja tradiciju nepoštovanja simbola Republike Kosovo. Iako je na vlasti skoro četiri godine, ovaj politički subjekt i dalje ignoriše himnu i zastavu.

Na skupu povodom 19. godišnjice osnivanja ovog pokreta, koji je sinoć održan u sali 1. oktobar, nije postavljena zastava Republike Kosovo. Naime, na početku ovog skupa nije ni intonirana državna himna, prenosi Nacionale.

Sve je na ovom skupu bilo crveno-crno. Dok je skup počeo intoniranjem državne himne, na binu je postavljena velika državna zastava.

Uprkos činjenici da je u sali bilo na desetine visokih funkcionera ove stranke koji primaju velike plate iz budžeta Republike Kosovo, nisu bili impresionirani nedostatkom simbola države koje predstavljaju unutar i van granica.

Iako su Albin Kurti i Glauk Konjufca pozvani da preuzmu ijreč kao premijer i predsjednik parlamenta, tamo se ništa nije videlo od Republike.

U svom obraćanju imali su puna usta riječi "Republika".

Premijer Albin Kurti je čak rekao da njegova vlada daje smisao 17. februaru, Danu Republike.

„Nije slučajno što je Samoopredjeljenje formirano na dan oslobođenja. Takođe dajemo značenje 17. februaru sada sa upravljanjem. Nezavisnost sa jednakošću, nezavisnost sa pravdom, nezavisnost bez korupcije”, rekao je Kurti aktivistima VV.

U dijelu svog govora govorio je o radu koji je njegova vlada uradila u ovom mandatu.

Na kraju je pomenuo i izbore, rekavši da će oni biti održani iduće godine.

On je takođe kritikovao opoziciju zbog odlaganja nacionalnih izbora.

„Dragi aktivisti i prijatelji Pokreta, 2025. godine nas očekuju i naredni lokalni izbori, pored proslave 20. godišnjice Pokreta Samoopredjeljenje, ali svakako ćemo imati i parlamentarne jer ih opozicija ne može odlagati u nedogled. Pošto smo sada u periodu fudbalskih emocija, i svi sa velikim zadovoljstvom gledamo našu Albaniju kojoj želimo pobjedu u Njemačkoj, da uzmem primjer iz fudbala za izbore koji će biti 2025. Uzmimo to kao primjer uspješnog fudbalskog tima, prijera radi Balkana iz Suve Reke. Neka Samoopredjeljenje osvoji i prvenstvo i kup 2025. godine. To od nas zahtijeva da budemo spremni, hrabri i disciplinirani, za timsku igru, ali i za individualni sjaj. Siguran sam da ćemo zajedno sa vama uspjeti. Kosovu je potreban razvoj i promjene što je brže moguće, za što jači suverenitet i demokratiju, za što više identiteta i jedinstva, a ovu misiju ćemo ostvariti samo zajedno, časno i radom, uvijek, svuda, svi“, rekao je Kurti.

Pred simpatizerima i funkcionerima VV govorili su predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, koji je potpredsjednik stranke, poslanik ove stranke Saranda Bogujevci i ministrica ekonomije Artane Rizvanoli.

Na ovom skupu su bila i dva lidera Guxo liste, Donika Gërvalla-Schwarz i Faton Peci.

Iznenađujuće je bilo odsustvo šefice poslaničke grupe VV Mimoze Kusari-Lila.

VV je na svom profilu na "Faceooku" objavila na desetine fotografija sa ove proslave, a nigdje se ne vidi poslanica Mimomoza Kusari-Lila, koja je i šefica političkog subjekta "Alternativa", koji se takmičio na listi na zadnjim izborima sa VV.

Nakon objavljivanja telefonskog razgovora Kusari-Lile sa srpskim kriminalcem Milanom Radoičićem, opozicija i različiti analitičari tražili su smjenu Kusari-Lile sa mjesta šefa poslaničke grupe VV.