Deeskalacija

Iako nije bilo formalnog datuma, prošle sedmice se očekivalo objavljivanje izvještaja visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borrella o ispunjavanju uslova od strane Kosova za ukidanje mjera EU prema njoj.

Čak je i zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi prošlog četvrtka rekao da je u izvještaju šefa Evropske unije za spoljnu politiku Josepa Borrella o koracima koje je Kosovo preduzelo u ispunjavanju obaveza za ukidanje mjera EU, "će preporučiti ukidanje kaznenih mjera" za Kosovo, piše Reporteri.net.

Ali Evropska unija je u ponedjeljak saopštila da su rok za podnošenje izvještaja visokog predstavnika EU Josepa Borrella o merama nametnutim Kosovu i sadržaj ovog izvještaja međuinstitucionalna pitanja EU, a akteri izvan evropskog bloka ne mogu spekulisati o njima.

Portparol EU za vanjske poslove i sigurnost Peter Stano rekao je da se izvještaj odnosi na dinamiku institucija EU i rekao da niko izvan EU ne bi trebao spekulirati o sadržaju i vremenu.

“Ovo je institucionalno pitanje između visokog predstavnika i zemalja članica. Zemlje članice su te koje su tražile izvještaj i, naravno, visoki predstavnik je taj koji će poslati izvještaj zemljama članicama. Oni će prvi znati kada će se to dogoditi i šta sadrži izvještaj, a to se još nije dogodilo”, naglasio je Stano.

Prema njegovim riječima, izvještaj Borrella će prvo biti poslat zemljama članicama, koje će vidjeti i razgovarati o njegovom sadržaju, prije nego što donesu potrebne odluke.

“Ovo je nešto institucionalno između visokog predstavnika i zemalja članica. Dakle, ne treba nam neko sa strane da spekuliše o sadržaju i rasporedu. To će biti urađeno u vrijeme pogodno za visokog predstavnika i zemlje članice, koje će prve vidjeti i razgovarati o sadržaju, prije nego što donesu potrebne odluke. A kada se to desi, onda ćemo objaviti rezultate. Nema prostora i razloga za javne spekulacije različitih aktera”, izjavio je Stano.

Stano je ponovo pozvao da se preduzmu svi koraci za smanjenje tenzija u sjevernom dijelu Kosova i da se sve strane uzdrže od huškačkih i jednostranih akcija.

„Očigledno je da smo zabrinuti zbog situacije na sjeveru [Kosova], jer smo u prošlosti videli jednostrane, nekoordinisane korake koji su doveli do nove eskalacije. A to se odnosi i na pitanje mjera. Kontinuirana eskalacija rezultirala je mjerama EU”, rekao je Stano.

On je napomenuo da Vlada Kosova, kao i srpska strana, imaju obavezu da učine sve da izbjegnu eventualnu eskalaciju.

Šefovi države kontinuirano traže ukidanje kaznenih mjera EU u posljednjih mjesec dana. Premijer Albin Kurti i drugi kosovski zvaničnici neprestano su govorili da je Kosovo ispunilo uslove za ukidanje kaznenih mjera EU.

Kosovo je glasno tražilo ukidanje mjera nakon organizovanja glasanja za smjenu predsjednika na sjeveru, što je bio jedan od zahtjeva EU.

Inicijativa za smjenu albanskih gradonačelnika opština na sjeveru Kosova propala je jer nakon bojkota Srba nije postignut dovoljan broj glasova. Samo nekoliko stotina srpskih građana, od oko 45.000 sa pravom glasa, učestvovalo je na referendumu u četiri opštine na sjeveru Kosova, koji je imao za cilj smjenu albanskih gradonačelnika.

Evropska unija je ocijenila da rezultat glasanja na sjeveru ne doprinosi deeskalaciji situacije.

EU je saopštila da je izveštaj visokog predstavnika EU za Kosovo pri kraju i da će od tog izvještaja i od zemalja članica zavisiti ukidanje mjera ili ne.

Evropska komisija je prije godinu dana uvela kaznene mjere protiv Kosova zbog eskalacije bezbjednosne situacije na sjeveru zemlje.

Mjere koje je EU nametnula Kosovu uključivale su: privremenu suspenziju radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nepozivanje Kosova na sastanke na visokom nivou i suspenziju bilateralnih posjeta.

Takođe, obustavljeno je programiranje sredstava za Kosovo, koja su planirana da budu isporučena kroz Investicioni okvir na Zapadnom Balkanu i IPA 2024 (Pretpristupni instrumenti).

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net