Politička analitičarka

Politička analitičarka Arta Tahiri-Beqa ocjenila je da Evropska unija poslije izbora neće promjeniti pristup Kosovu i dijalogu, a da su sankcije i zahtjevi za formiranje Zajednice srpskih opština dio politike Unije, prenosi Teve1.

"Pošto nema drastičnih promjena, mislim da će politički stavovi EU biti na istoj liniji. To možda neće odgovarati nekim čelnicima kosovskih institucija jer su izgleda htjeli da dođe do promjena kako bi se izbjegli pritisci prema Kosovu”, rekla je Tahiri-Beqa.

Ona je dodala da bi mjere koje je EU uvela Kosovu prošle godine trebalo da se ukinu, ali je naglasila da su one dio strategije Unije.

"Mislim da je mjere protiv Kosova trebalo da budu uklonjene mnogo ranije, ali to je bilo upravo zbog politike EU, koja ima svoje pristupe balansiranju sopstvene politike u vezi sa Zapadnim Balkanom. A ove mjere se nastavljaju upravo zbog pitanja dijaloga Kosovo-Srbija. EU se uvijek ovako ponaša, ostavlja nešto u mirovanju, u zavisnosti od toga da li će države poput Kosova i Srbije da djeluju, da sprovedu sporazume ili odluke koje EU zahteva“, rekla je ona.

Dodala je i da EU koristi ZSO kao sredstvo za ostvarivanje svojih ciljeva.

"Došao je kraj, ove mjere se moraju ukloniti. Ako su mjere došle kao reakcija na akciju Vlade Kosova, ali su povučene, onda se moraju ukloniti. Pitanje Zajednice opština je vezano za mjere jer EU to mora da iskoristi kao sredstvo da iskoristi element za realizaciju svojih ciljeva“, kazala je Tahiri-Beqa.

Izvor: Kosovo Online/teve1