Portparol EU

Portparol Evropske Unije Peter Stano pozvao je Kosovo i Srbiju da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih koraka koje dovode do eskalacije.

Govoreći o izvještaju Josepa Borrella o Kosovu, Stano je istakao da je to institucionalno pitanje, između država članica Evropske unije i visokog predstavnika.

„Ne treba nam niko spolja da pokušava da spekuliše o sadržaju i vremenskim okvirima. To će biti urađeno u vrijeme, kada odgovara visokom predstavniku i državama članicama, a sadržaj će biti predstavljen državama članicama da prvo vide i razgovaraju, a zatim donesu potrebne odluke. I kada će se to desiti ili kada se desi, onda ćemo, naravno, saopštiti našim kolegama na Kosovu šta je rezultat. Dakle, nema prostora i vidimo, ne vidimo razlog u ovom javnom nagađanju i najavama raznih aktera“, kazao je Stano.

On je naveo da su zabrinuti zbog situacije na sjeveru Kosova, jer su videli u posljednjem vremenskom periodu jednostrane i nekoordinisane korake, koji su doveli do novih eskalacija.

„Stalna eskalacija bila je razlog zašto je EU uvela mjere prije svega. Dakle, naravno, očekujemo od Vlade Kosova i kosovskih vlasti da preduzmu neophodne korake za deeskalaciju. Ali isto to očekujemo i od srpske strane. Dakle, obe strane ovde imaju problema. Obe strane imaju obaveze i obavezane su da zajedno sa svojim saveznicima i svojim punomoćnicima i partnerima učine sve što mogu da spreče bilo kakav oblik nove eskalacije. Jer ako vidimo još eskalacija, onda je EU pokazala da ćemo, ako bude potrebno, reagovati na eskalaciju i nečim drugim, a ne samo javnom izjavom“, kazao je Stano.

Naveo je da se iskreno nadaju da svi čine sve što je u njihovoj moći da se pobjegne iz stalnog ciklusa eskalacije.

„To je dijalog, platforma dijaloga, koja traži rješenja za hitnu primenu sporazuma na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije“, zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online