Tu temu treba ozbiljno tretirati

Otvaranje mosta na Ibru tema je koja se u Vladi Kosova mora ozbiljno tretirati, ali se još ne zna kada će se otvoriti most, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz, piše Kosova press.

Ministarka kaže da će građani videti da je Most na Ibru u funkciji "onog trenutka kada bude saobraćaja preko njega".

Prema njenim riječima, jačanje suvereniteta bez povećanja rizika, najplodonosnija je strategija izvršne vlasti. Upozorava na pozitivne pomake na tu temu, ali dodaje da su svesni da ne smeju ugrožavati sigurnost zemlje.

Istovremeno, otvaranje mosta na Ibru pozdravljaju u Alijansi za budućnost Kosova, ali ističu potrebu koordinacije sa saveznicima, dok sumnjaju da se ova odluka uzima kao predizborni dnevni red.

Šef parlamentarne grupe AAK Besnik Tahiri smatra neophodnim otvaranje mosta Ibri koji povezuje Južnu Mitrovicu, u kojoj žive Albanci, i Sjevernu Mitrovicu, u kojoj žive Srbi. Međutim, on izražava sumnju da se ova radnja radi za izbornu agendu.

"Kada je ta stvar u pitanju, neophodna je koordinacija sa Sjedinjenim Američkim Državama da ne bi došlo do poništenja ove odluke", naglašava Tahiri.

U međuvremenu, politički analitičari traže od vlade da otvori most bez puno političke buke, uprkos tome što kažu da stabilnost srpske zajednice na sjeveru nije kao što je bila.

Jedan od njih, Dritero Arifi, izjavljuje da ne očekuje veliki pritisak od međunarodnih saveznika, uprkos činjenici da su zemlje Kvinte, kao i Kfor izjavile da nije trenutak da se most otvara.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press