Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku izjavila je da ta stranka ostaje dosljedna u svojim stavovima o izborima, i izrazila uvjerenje da će kandidat PDK Bedri Hamza postati novi premijer Kosova, prenosi Reporteri.

Çitaku je naglasila da je cilj PDK da do izbora dođe, a da su ostalo procedure.

„Da se ode na izbore postoje tri mogućnosti, prva je ostavka koju smo tražili, ali ne možemo to da nametnemo. Druga mogućnost je smena vlade, za koju nemamo dovoljan broj glasova, jer cijela opozicija u Skupštini ima četrdeset poslanika. I treća mogućnost je raspuštanje Skupštine”, rekla je Çitaku.

Ona ističe da su i Kosovo i građani izgubili zbog neorganizovanja izbora.

„Svaki dan smo na terenu, imamo sastanke sa različitim grupama građana i postoji veliki stepen razočarenja, depresije i nezadovoljstva ovom vlašću i mi kao politička klasa, posebno oni koji su u opoziciji, ako se složimo da nema ekonomskog razvoja, da su migracije veoma visoke, da su odnosi sa saveznicima narušeni na neviđenim nivoima, ako stalno govorimo da je Kosovo skliznulo na neuravnotežen teren, pod sankcijama EU, onda je naša dužnost da skratimo život ove vlade i izađemo na izbore. Kosovo je zapravo izgubilo. Ne znam premijerove motive i nije me briga, ali ono što me zanima jeste dosljednost PDK u organizovanju izbora“, dodaje ona

Çitaku ocenjuje da PDK ima najboljeg kandidata za premijera.

„PDK je odabrao ozbiljnog, kredibilnog kandidata, profesionalnu i predvidivu osobu da se suprotstavi Albinu Kurtiju kao premijeru koji je pokazao sposobnost da proizvodi krize, avanture i iznenađenja. Građanima Kosova je potrebna smirenost, stabilnost, predvidljivost, da znaju šta ih čeka na kraju mjeseca. Jedino iznenađenje koje Bedri Hamza može da donese može biti u bankovnim računima, sa povećanjem plata, povećanjem penzija, stvaranjem klime gde uspeh nije kriminalizovan, gdje se pomaže privatnom sektoru, gdje penzioner neće morati da razmišlja da li da kupi hranu ili lijekove. Naš kandidat će dati konkretnu, ozbiljnu, dostupnu, merljivu ponudu i kao čovek koji je uvijek držao riječ“, rekla je Çitaku.

Ona nije želela da nagađa koliki procenat na izborima može da osvoji PDK.

„Ozbiljnije se odnosim prema građanima Kosova nego prema premijeru Kurtiju i sa moje strane ne bi bilo ni ozbiljno ni korektno da danas pričam o tome koliki procenat možemo da dobijemo ili da očekujemo. Radimo ankete. Naš kandidat je veoma pouzdan, veoma prihvatljiv i uvjerena sam da će poslije izbora Bedri Hamza biti premijer Kosova“, zaključuje ona.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri