Večeara od 1.164 dolara

Dvije posjete predsjednice Vjose Osmani Sjedinjenim Državama koštale su kosovski budžet oko 52.000 eura. Na osnovu podataka Predsjedništva, tokom posjeta novcem iz budžeta plaćeni su samo jedan ručak i jedna večera. Na večeri je bilo sedam ljudi i za to je plaćen račun od 1.164 dolara, prenosi Koha.

Odrezak, vino i losos - dio menija za večeru za sedam osoba koju je predsjednica Vjosa Osmani imala u Njujorku u septembru prošle godine, a koja je budžet Kosova koštala 1.164 dolara.

Računica koju je Predsjedništvo dostavilo nakon zahtjeva za pristup javnim dokumentima pokazuje da je samo za tri odreska za šest osoba potrošeno 417 dolara, dok je za četiri flaše vina potrošeno još 285 dolara. 

Kako je saopšteno, večera je poslužena na marginama Generalne skupštine UN.

Međutim, Kohi nisu dostavljeni podaci o osobama sa kojima je predsjednica večerala.

Tokom te posjete, Osmani je imala i ručak, ali je precizirano da je bio sa članovima kabineta. Prema računu, njegova cijena je 224 dolara.

U septembru je predsednica Osmani boravila u SAD devet dana. Ručak i večera su, kažu u Predsjedništvu, bili jedini koji su plaćeni iz budžeta.

Uprkos insistiranju, nisu pokazalli ko je finansijski pokrio hranu za predsjednicu i njeno osoblje tokom tog boravka.

Manje od mjesec dana nakon septembarske posjete, predsednica Osmani je ponovo otputovala u SAD.

Ovaj put je u Njujorku ostao dva dana. Podatke o ručku i večeri za ovaj period boravka nije dostavila Kancelarija Predsjedništva.

Za oba putovanja, Koha je ponovo tražila dodatna pojašnjenja, ali ih ni ovoga puta nije dobila.

Odgovor je bio isti, a u njemu se navodi da su svi traženi podaci dostavljeni i da nisu nastali nikakvi drugi troškovi.