Kupovina vremena

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu smatra da nema potrebe za slanjem Nacrta statuta Zajednice srpskih opština Venecijanskoj komisji i da će ZSO, kao i Briselski i Ohridski sporazum, ostati samo "mrtvo slovo na papiru".

Baraliu smatra da nesprovođenjem sporazuma Beograd i Priština kupuju vrijeme.

"Očigledno je da Zajednicu ne žele ni Beograd, ni Priština. I Beograd i Priština imaju potrebu da kupuju vrijeme, pogotovu poslije evropskih izbora, gdje vidimo da su desnica i ljevica pokazali rast, dakle biće uticajni u Evropskom parlamentu kao političke snage", ističe Baraliu.

Dodaje da nema potrebe slati nacrt statuta ZSO Venecijanskoj komisiji na ocijenu, već da je neophodno da Kosovo i Srbija po tom pitanju odgovore potvrdno ili odrično. Ipak, kaže Baraliu, kosovske vlasti u vezi sa ZSO nisu bile dosljedne svojim stavovima.

"Venecijanska komisija jeste prestižna, ali ne mislim da joj treba nešto poslati. Potrebno je reći da ili ne, a Kosovu Asocijacija ne odgovara jer ima ingerencije države, kao i minimizacije države. Predstavnici Vlade Kosova su u tom smislu neodrživi, jer su različito predlagali i djelovali. Jednom su rekli da se to potpiše u sklopu Briselskog i Ohridskog sporazuma, pa to nije išlo, stav kosovske vlade i Kosova se nije usaglasio sa EU i sa Beogradom, tako da je pitanje Asocijacije i Briselskog i Ohridskog sporazuma mrtvo slovo na papiru", navodi Baraliu.

Na pitanje da li prijedlog kosovskog premijera Albina Kurtija da se Nacrt ZSO uputi Venecijanskoj komisiji znači da on ne vjeruje Ustavnom sudu Kosova, Baraliu navodi da Kurti nije jedini koji ne vjeruje toj instituciji, ali da je glavni problem Kurtijeva "politička gimnastika".

"Nema šta Kurti da vjeruje ili ne Ustavnom sudu, taj sud se pokazao kao fluidan, dosta je slučajeva da je Ustavni sud o istim pitanjima donosio različite zaključke. Ima i drugih koji Ustavnom sudu ne vjeruju dovoljno, ali to nije pitanje, već da Kurti pravi političke gimnastike koje su nedovoljno čvrste u stavomima. Prvo govori jedno, pa drugo, rekao je čak i da za jednu noć može da pripremi Nacrt statuta Zajednice, to se ne može uraditi za jednu noć, pogotovu ne od jednog inženjera elektrotehnike", naglašava Baraliu.

Strane u dijalogu nisu dovoljno ozbiljne i spremne na dogovor, koji je, ocijenjuje Baraliu, građanima prekopotreban.

"Mislim da obe strane u dijalogu nisu dovoljno uključene u smislu ozbiljnosti. Trebalo bi da postoji jedno rješenje. Zapad isprobava Kosovo i Srbiju kako će se zaključiti ovo pitanje, da se jednom za svagda to raščisti, jer narod to želi. Dovoljno je bilo nesuglasica i konflikata, tako da je vrijeme da Beograd i Priština to shvate, i priznaju ono što se međusobno može priznati", zaključio je Braliu.