Upitno autorstvo

Zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao je da nacrt statuta koji je podnela EU nema autorstvo, ni potpis, te da, prema njegovim riječima, Vlada ne šalje novinske članke Ustavnom sudu.

"U procesu smo pristupanja Savjetu Evrope. Kosovo je ispunilo sve kriterijume koje je Savjet Evrope tražio od Kosova. Parlamentarna skupština SE saopštila je da je Kosovo ispunilo sve kriterijume. Zatim su usljedili kriterijumi koji su odstupali od zahtjeva Evropske komisije i koje je sama Parlamentarna skupština odbila, kao što je zahtjev za slanje nacrta ZSO, koji zapravo nije nacrt ili dokument jer nema ni potpisa, ni vlasništvo. Do sada je bilo nekoliko adresa na kojima je pisalo da je ovo naš nacrt, odnosno da Ustavnom sudu ne šaljemo novinske članke, niti mišljenja, niti nacrte koji nemaju autorstvo ili vlasništvo”, rekao je on.

Predsednica Komisije za evropske integracije Rezarta Krasniqi kaže da je Vlada prihvatila pridruživanje Ohridskom i Briselskom sporazumu u okviru normalizacije odnosa sa Srbijom.

"Vlada treba da izađe i pokaže ljudima da su Albin Kurti i Samoopredeljenje prihvatili ZSO sa izvršnim ovlašćenjima. Oni žele i imaju malu Srbiju u okviru države Kosovo. Svi građani Kosova treba da znaju da su prihvatili ZSO, da mogu da očekuju primjenu u narednim danima“, kazala je Krasniqi.

Prema riječima zamjenika premijera Bislimija, nedostatak konkretnih rezultata u procesu dijaloga sa Srbijom ne predstavlja problem za Kosovo u integracionim procesima, iako Evropska unija kaže drugačije.

"Dijalog je deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dogovorile su ga prethodne vlade, tako da će to biti deo naše procene, ali to nije nešto što blokira integraciju“, rekao je Bislimi.

Predsjednica Komisije za evropske integracije Rezarta Krasniqi insistira da su integracioni procesi povezani sa rezultatima dijaloga.

"Ova vlada je povezala dijalog sa integracionim procesima Kosova jer su se članstvom u Savjetu Evrope šefovi država obavezali na procese koji su u vezi sa dijalogom, zbog čega je Kosovo propalo u Savjetu“, poručila je Krasniqi.

Vlada kaže da se radi na agendi EU za evropske integracije u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, za koju se očekuje da će imati koristi od fondova EU.