Pitanje za Kurtija i Bislimija

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Avni Arifi rekao je da će normalizacija odnosa Kosova i Srbije biti dovoljna za mir, samo kada dođe do međusobnog priznavanja, i da se mora postaviti pitanje premijeru i njegovom zamjeniku, Albinu Kurtiju i Besniku Bislimiju, zbog čega više niko ne govori o međusobnom priznanju, već samo o ZSO, prenosi Gazeta blic.

Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill izjavio je da priznanje Kosova neće biti uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, međutim, na to je reagovala EU, rekavši da Srbija neće postati članica bez normalizacije odnosima sa Kosovom.

„Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije će biti dovoljna i potpuna za mir u regionu samo kada dođe do međusobnog priznavanja. Izjave ambasadora različitih zemalja koji služe u Srbiji su izjave koje su ograničene na unapređenje bilateralnih odnosa i njihov lični uspjeh, zbog čega su oni ambasadori“, istakao je Arifi.

Naveo je da je na Kurtiju i Bislimiju da razjasne zašto više niko ne govori o međusobnom priznanju ili sveobuhvatnom dogovoru.

„Međusobna i sveobuhvatna saglasnost nije ni u američkoj ambasadi u Beogradu, ni u Vašingtonu, ni u Briselu, ali je u kabinetu premijera Kosova. Na Kurtiju i Bislimiju je da objasne zašto niko ne govori o međusobnom priznavanju ili sveobuhvatnim dogovorima, već je sve fokusirano samo za Zajednicu“, naglašava on.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic