Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku kaže da je veza Kosova i Albanije mnogo jača od odnosa dva premijera, piše Gazeta blic.

Çitaku je tako prokomentarisala posjetu albanskog premijera Edija Rame Kosovu i nemogućnost da se sastane sa premijerom Albinom Kurtijem.

„Mislim da su odnosi Kosova i Albanije mnogo dublji i veći nego između dva premijera ili između dvije vlade. Dovoljno je da odete u Valonu ili Durs i tamo vidite koliko je prisustvo Kosova u Albaniji, slično Albanije na Kosovu. Odnos sa Albanijom nije uobičajen, Albanija nije samo susjedna država Kosova. Odnos sa njom je izvanredan, dubok, duhovan, a politika, umjesto da ide u korak sa građanskim osjećanjima i ljudima, nažalost postavlja barijere", kaže ona.

Prema njenim riječima, Kurti je uspeo da pokvari odnose sa SAD, EU i susednim zemljma u kojima žive Albanci.

„Kurti je uspeo da pokvari odnose Kosova ne samo sa SAD i EU, već smo videli njegovo flagrantno mešanje u unutrašnju politiku Albanije. Podsjećam, Kurti se sa listom takmičio na parlamentarnim izborima u Albaniji. Videli smo i brutalnu intervenciju u Sjevernoj Makedoniji i u Preševu“, ocjenjuje ona.

Çitaku smatra da je bilo kakav nesporazum dva premijera mnogo manji od dubine odnosa između albanskog naroda na Kosovu i u Albaniji.

“Normalno je da se ne slažem sa premijerom Ramom u jednoj od 100 tema. Međutim, bila sam svjedok mnogih slučajeva kada je premijer Rama branio Kosovo, branio rat OVK sa mnogo argumenata i često sa velikom elokvencijom, možda koliko i mi”, zaključila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic