Nikada veća i bolje naoružana

Premijer Kosovo Albin Kurti rekao je da Vojska Kosova potiče od OVK i dodao da ona nikada nije bila veća i naoružanija nego danas.

Kurti je tokom govora na paradi jedinica Bezbjednosnih snaga Kosova i Policije Kosova govorio o nedavnim ulaganjima u naoružanje i usavršavanje vojnika kroz školovanje u najprestižnijim vojnim školama u svijetu.

"Vojska Kosova nikada nije bila veća nego danas i bolje naoružana i opremljena. Nikada nije bila obučenija i obrazovanija u najprestižnijim vojnim akademijama prijateljskih zapadnih armija. Ali nikada nije bila moćnija i spremnija da zaštiti našu teritoriju i suverenitet i naše živote, jer to je njena misija, da štiti Kosovo i da se razvija i napreduje zajedno sa našim saveznicima “, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, to nije ni moglo da bude drugačije.

"Ovo nije moglo da bude drugačije, jer Vojska Kosova potiče iz OVK, kojoj je za primjer bio vođa Adem Jashari. Ta OVK koja je takođe započela rat za oslobođenje sa malo oružja, ali nesalomivom voljom, ostvarila ga je prije 25 godina, zajedno sa našim saveznicima”, poručio je Kurti.

On je istakao da je veoma srećan što vidi veliki i brz napredak BSK-a.

"Ovo je postignuto kao rezultat našeg dugogodišnjeg ulaganja i zajedničkog rada, posebno u posljednje tri godine. To je postignuto zahvaljujući više nego udvostručenom budžetu za vojsku, prijemu 1.852 nova vojnika, kojima će se ove godine pridružiti još 300, utrostručenju ulaganja u naoružanje, od naših vojnika koji su do skora imali samo lako naoružanje, sada su opremljeni oružjem teškog kalibra, hiljadama artiljerijskih cijevi, pa čak i dronovima Bayraktar, kojima će uskoro biti dodat američki protivtenkovski raketni sistem Javelin”, rekao je Kurti, prenosi Klan Kosova.