Popularno ime

Bivši britanski premijer Tony Blair posjetio je u ponedjeljak Kosovo kako bi obilježio 25 godina od povlačenja srpske vojske i policije nakon NATO bombardovanja. Tom prilikom se, u prisustvu predsjednice Kosova Vjose Osmani, sastao sa petoro ljudi po imenu Tony Blair.

Nije riječ o štamparskoj grešci, piše portal Politico i objašnjava da je riječ o popularnom imenu na Kosovu gdje Blaira smatraju herojom borbe za nezavisnost Kosova.

Blair je, podsjeća Politico, jedan od organizatora međunarodne koalicije koja je 1999. godine bombardovala SR Jugoslaviju u namjeri da zaustavi akcije i brutalnu kampanju etničkog čišćenja Slobodana Miloševića protiv  Oslobodilačke vojske Kosova.
  Spomenik Tonyju Blairu biće danas svečano otkriven u Uroševcu, na bulevaru koji nosi ime nekadašnjeg britanskog premijera.

Blair je već upoznat sa činjenicom da je Tony Blair postalo popularno ime na Kosovu, i 2010. se već sastao sa devetoricom dječaka koji se tako zovu.

Blair je u ponedjeljak u Prištini rekao i da je „NATO intervencija prije 25 godina bila ispravna stvar i da „stoji uz građane Kosova“, a Albin Kurti mu je zahvalio na „nepokolebljivoj podršci i doprinosu oslobođenju Kosova od srpskih osvajača“.