To je bio politički rat

Profesor Fadil Maloku smatra da je formiranje Zajednice srpskih opština veoma opasno, kao i da aktuelna Vlada na čelu sa Albinom Kurtijem neće formirati ZSO, prenosi Koha.

Maloku kaže da je Kosovu bolje da se suoči sa sankcijama međunarodne zajednice nego da formira Zajednicu.

"Da li bi bilo bolje da nemamo sankcije i formiramo ZSO, što je veoma opasno? Mislim da ova Vlada to neće sprovesti. Našli su argument da možemo da primjenimo paket, ali paket u cjelini, a ne samo Zajednicu, što je veoma opasno", rekao je.

Dodao je da političke partije na Kosovu treba da vide šta se dešava na globalnom nivou.

"Političke stranke treba da vide malo šta se dešava van kosovskog dvorišta. Nemaju hrabrosti da izađu iz ideološke ljušture čak i ako malo izađu na globalnom nivou. To je neka vrsta kolebanja, neka vrsta iracionalnog straha. Samoopredjeljenje je namirisalo osjećaj globalnih, kontinentalnih i regionalnih promjena. Možda ima mnogo nedostataka na unutrašnjem planu, kao što su ekonomski i politički, ali na regionalnom, kontinentalnom i globalnom planu, oni su nanjušili nadolazeću promjenu geopolitike i geostrategije", rekao je Maloku.

Govoreći o 1999. godini, Maloku je rekao da je bio politički rat, a ne vojna bitka i da se intervencija Natoa dogodila jer su postojali politički, geostrateški i geopolitički interesi.

"Intervencija Natoa nije bila zato što smo bolji od Srba, ili bilo kog drugog naroda, već interesi Amerikanaca. Čuo sam nekoliko intervjua (Wesleya) Clarka drugih aktivnih učesnika rata 1999. u stvari kažu da je ovaj rat bio politički a ne vojna bitka, da je tako Srbija bi danas imala konstelaciju. Postojali su politički, geostrateški i geopolitički interesi. Intervencija je vezana za stvaranje nove baze na Balkanu, mi smo bili idealan slučaj i to je naša sudbina“, naglasio je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore