Promjena vlasti ili predsjednik

Ekspert za međunarodne odnose Dritero Arifi ocjenio je da će Srbija priznati Kosovo ove godine samo ako dođe do nečega neočekivanog, promene vlasti ili predsjednika, prenosi Gazeta Blic.

„To se može postići samo ako se u Srbiji desi nešto neočekivano, sa potpuno novom vladom i predsjednikom, onda može da se desi da imamo međusobno priznanje u okviru ove godine, inače je i 2025. godina u velikoj meri dovedena u pitanje zbog načina na koji se Zapad bavi Srbijom. Ali, od velike važnosti je da se principi SAD nisu promjenili“, rekao je Arifi.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera da je jedino rješenje međusobno priznanje Kosova i Srbije, Arifi je rekao da je riječ o načelnoj izjavi, ali da situacija u Evropi govori da se to neće dogoditi do kraja ove godine.

„Hovenierova izjava je načelna izjava, SAD veruju da sporazum između Kosova i Srbije treba da se završi međusobnim priznavanje. Ali, gledajući trenutno kakva je situacija u Evropi i konkretno odnos Kosova i Srbije, nemoguće je postići obostrano priznanje ove godine”, kazao je Arifi.

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenijer zatražio je od Kosova i Srbije da sprovedu obaveze iz procesa dijaloga istakavši da se dijalog mora završiti obostranim priznanjem, prenosi Klan Kosova.

"Moramo se zajedno i kolektivno angažovati u ovim političkim izazovima. Posebno za Kosovo, pošto ovdje radim i živim, imamo izazov za repozicioniranje odnosa sa Srbijom", kazao je Hovenijer na Samitu o Zapadnom Balkanu.

Izvor: Kosovo Online/GazetaBlic