Valika važnost

Profesor Valon Murtezaj, analizirajući rast ekstremne desnice u Francuskoj i implikacije toga za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i za Evropu u cjelini, kazao je da je toliki uspon donekle neočekivan, a za Kosovo je nakon evropskih izbora važno ko će postati ministar spoljnih poslova Evropske unije i izaslanik za dijalog Kosova i Srbije, prenosi Dukađini.

Murtezaj navodi da je od velike važnosti ko će biti šef diplomatije EU i specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije jer donošenje odluka mnogo zavisi od protagonista koji vode proces.

Naglašavajući da je uspon ekstremne desnice donekle neočekivan, Murtezaj kaže da Macron ne želi da to ostane dugoročno iznenađenje.

"Macron je odlučio da izađe na vanredne parlamentarne izbore kako bi testirao i dokazao raspoloženje naroda, baš kao što se to dogodilo na izborima za Evropski parlament", kazao je.

Murtezaj sugeriše da bi stvari mogle da se promjene na francuskim parlamentarnim izborima, napominjući da se različite političke grupacije formiraju na neobičan način, podstaknute entuzijazmom za prevremenu pobjedu.

Poseban razvoj događaja je to što je konzervativna stranka, poznata kao partija Charles de Gaulle ili Nicolasa Sarkozyja, kako je poznata na Kosovu, dala znake da bi se mogla pridružiti ekstremnoj desnici.

"O tom potezu se mnogo razgovara u Francuskoj i predstavlja važnu promenu u francuskoj politici. Macronu je ostalo otprilike tri godine na funkciji i ne očekuju se drastične implikacije nakon izbora za Evropski parlament. Eventualne promjene u evropskim koalicijama biće odlučujuće za izvršnu vlast Evropske unije", kazao je Murtezaj.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini