Premijeri

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu kaže da između premijera Albanije i Kosova, Edija Rame i Albina Kurtija, nema sukoba već da se može govoriti o različitim političkim viđenjima problema, iako obojica pripadaju partijama ljevice.

"Ovdje nije riječ o sukobu, to je pitanje ličnih viđenja i ideologija partije po određenim pitanjima. Inače, realno gledano, nema nekakve radikalne razlike između njih, niti ima nesuglasica ozbiljne prirode ili animoziteta", kaže Baraliu za Kosovo Online komentarišući posjetu Rame Prištini u ponedeljak, tokom koje nije došlo do susreta sa Kurtijem. 

On ipak kaže da iako detalji nisu poznati, da po onome što se da vidjeti javno ili iza nekakvih kulisa, izgleda da lični odnosi nisu najbolji, ali da su odnosi institucija ono što je važno. 

"Državni odnosi su na određenom dobrom nivou, odnosi između građana su na jako dobrom nivou, onako kako dolikuje 21. vijeku i demokratiji u ovom vijeku. Međutim, očigledno je da je vrijeme da balkanski lideri, koji po neki put izigravaju velikane i smatraju da predstavaljaju velike države i velike sile, a to nije nijedna zemlja na Balkanu, treba da shvate da su povjerenje građana dobili da poboljšaju odnose, život građana, ekonomske odnose, a ne da se rukovode balkanskim inatima jer to ne vodi nigdje. Treba se uozbiljiti, ne samo ova dvojica nego i ostali, jer ima tu i tamo nesuglasica u određenim elitama unutar nekih zemalja na Balkanu, i da se lični odnos ponekad ili neko vrijeme reflektuje i na državničke i političke odnose između predstavnika dve zemlje", kaže Baraliu.