Okolnosti su zahtjevale brzinu

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz poručila je da privatna pisma šalje samo prijateljima, a da je ono koje je adresirala na Savjet Evrope bilo u skladu sa njenim zakonskim ovlašćenjima.

„Nikada ne šaljem privatna pisma, jer njih šaljem prijateljima. Šaljem ih u okviru svojih ovlašćenja predviđenih zakonom. I u okviru njih sam poslala ponudu da olakšam nekim našim partnerima koji su saosjećali sa takvom idejom“, rekla je Donika Gërvalla-Schwarz u intervjuu za Telegrafi.

Komentarišući tvrdnje predsjednice Vjose Osmani da nije bila obavještena o pismu Gërvalle-Schwarz Savjetu Evrope, ona je rekla da su okolnosti zahtjevale brzinu i spontanost.

„Izgleda da smo je iznenadili, a ona nije obavještena. Izgleda da nije bila obavještena, a da li je trebalo da bude obavještena? Da, da su okolnosti bile normalne i da nije bilo izuzetne brzine i spontanosti takve akcije, onda bi sigurno bila obavještena, jer nema razloga da ne bude neobavještena”, rekla je a Gërvalla-Schwarz.

Gërvalla-Schwarz je objasnila da je moguće da se održi vanredne sjednice Komiteta ministara Savjeta Evrope.

„Pitanje sazivanja vanredne sjednice Komiteta ministara je uvijek prisutno kao mogućnost. Prvobitno, kada smo aplicirali, smatrali smo da je plan sproveden ako u prvoj godini uspemo da podnesemo zahtjev Komiteta ministara Savjeta Evrope maja 2023. Zahtjev je prošao maja 2023. godine, odnosno u skladu sa ciljevima koje smo postavili”, objasnila je Gërvalla-Schwarz.

Ona je dodala da je druge godine rada vlade cilj bio da se napravi veća podrška u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

“Što je ove godine završeno sa izuzetnim uspjehom, sa 82 odsto. Bilo bi idealno da se pridružimo Savjetu Evrope na 25-tu godišnjicu oslobođenja. Neću poreći da bi to bilo apsolutno fantastično. Ali u našem planu, sve što se dešava prije maja sljedeće godine je u vremenskim okvirima koje vidimo kao cilj našeg članstva“, rekla je Gërvalla-Schwarz.

Portal Nacional navodi da je odgovor Gërvalle-Schwarz koja je članica Osmanijeve partije Guxo dokaz da je ministarka spoljnih poslova “potpuno u orbiti” Samoopredjeljenja.

Gërvalla-Schwarz je prije zasedanja Komiteta ministara Savjeta Evrope 16. maja pisala predsjedniku PSSE u kome ga je obavjestila da Vlada Kosova radi na nacrtu Statuta ZSO i da će da proslijediti Ustavnom sudu do kraja maja.

Predsjednica Osmani je izjavila da nije bila obavještena o ovom pismu i upozorila da je to u njenoj nadležnosti.

„Ustavna je neophodnost u skladu sa članom 84 da vlada koordinira takvu akciju sa liderom spoljne politike, koji je po našem ustavu uvijek bio i ostao institucija Predsjedništva“, rekla je Vjosa Osmani nakon što je Vlada Kosova bez njenog znanja poslala pismo Savjetu Evrope.

Izvor: Telegrafi/Kosovoonline