Bivši premijer Italije

Bivši premijer Italije Mateo Renci je na samitu "Zapadni Balkan 2024" rekao da Evropa mora da shvati poseban značaj i ulogu Balkana, a posebno Kosova, piše Gazeta express.

Renci je pohvalio premijera Albina Kurtija za obavljen posao na Kosovu što je kako je naveo veoma važno za region i budućnost Evropske unije.

„Imam čast i veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje, prije svega da čestitam premijeru Kosova na dobrim rezultatima i velikim ciljevima, za ovu veoma važnu državu, naravno veoma važnu za region, ali i za budućnost EU”, rekao je on.

Renci je istakao potrebu za prevladavanjem mira i sigurnosti, uzimajući kao primer rat u Ukrajini i na Bliskom istoku.

„Istorija pokazuje da je ključno imati mir, prosperitet i sigurnost, svuda, ali posebno u ovim dijelovima svijeta. Niko prije 10 godina nije vjerovao da je moguće živjeti u vremenu u kojem će svuda biti rata, razumljivo zločinačke agresije predsjednika Putina na Ukrajinu, kada pomislimo na tenzije i previranja na Bliskom istoku, i šta se dešava u svakom kutku planete”, rekao je bivši italijanski premijer.

Dodao je da je za Evropu danas veoma važno da shvati značaj i ulogu Balkana, a posebno Kosova.

On je naglasio da će Evropa, uprkos činjenici da mesto mira i prosperiteta, ako se ne promjeni u narednim godinama, izgubiti ulogu između Amerike ili Kine.

„Evropa je sada mjesto mira i prosperiteta, ali rizikuje da izgubi svoju ulogu. Ako se Evropa ne promjeni u narednih nekoliko godina i otvori svoja vrata ostatku Evrope i istovremeno se promeni unutar njenih institucija, rizikujemo da Evropa postane nevažna između Amerike, Kine. Moramo napraviti put i viziju za budućnost”, izjavio je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express