Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama savjetovao je kosovskom kolegi Albinu Kurtiju da se izvuče iz zamke igre „mačke i miša“ sa Srbijom, prenosi Dukagjini.

Govoreći sa međunarodnog stola za 25. godišnjicu oslobođenja Kosova, šef albanske vlade je kazao da Kosovo rizikuje da ostane bez prijatelja ako koristi spoljnu politiku da dobije glasove unutar zemlje.

„Danas smo u procesu gdje se pristup spoljnoj politici, kao unutrašnjoj politici, i korišćenju komunikacionih platformi u inostranstvu kao platformi za dobijanje glasova ovdje, sve više produbljuje i to u sve uznemirujućoj formi. Ovo, naravno, može imati izborni uspjeh, ali to ostavlja Kosovu sve manje povjerenja međunarodnih prijatelja i saveznika, a prema mom mišljenju, pošto danas govorimo o Ibrahimu Rugovi, ako bi Kosovo napustilo ovu igru ‘mačke i miša’ za stolom sa Srbijom i sa jedinstvenim timom se obratilo Evropskoj uniji sa: ‘ne želimo više da razgovaramo sa Srbijom jer nemamo o čemu da razgovaramo, mi smo tu da razgovaramo sa Evropskom unijom, da ispunimo sve obaveze koje imamo kao Republika Kosovo u kontekstu međunarodnih standarda i standarda Evropske unije i da vam se približimo'“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, „onda, šta Srbija radi je stvar Srbije, idite i bavite se Srbijom, a ova igra ‘mačke i miša’ za stolom, ovi sastanci koji traju satima, te posle sastanka odu da kažu kako su snažno stajali jedan uz drugog, u dvosmjernom razumijevanju, to nikuda ne vodi“.

On je rekao da Srbija možda nikada neće hteti da pristupi ideji da treba da prizna Kosovo.

Između ostalog, Rama je rekao i da će narušeni odnosi Kosova i međunarodnih saveznika prije ili kasnije koštati.

„…Ova igra „mačke i miša“ za stolom, ovi sastanci koji traju satima, da bi poslije sastanka izašli i rekli koliko su čvrsto stajali jedan uz drugog, u dvosmjernom razumijevanju, ovo ne vodi nikuda i ne razumem i nikada neću razumeti kakve veze ima budućnost Kosova sa svakom obavezom koju Kosovo ima, ne u odnosu na Srbiju, već u odnosu na sebe, u odnosu na standarde zemlje koja želi da uđe u NATO, želi da uđe u Evropsku uniju sa onim što radi i šta ne radi, i šta Srbija voli, a šta ne voli“, naglasio je on.

Izvor: Dukagjini/Kossev