Desetogodišnji sporazum

Zatvorenici koje će Danska, u skladu sa sporazumom koji je potpisan sa Kosovom, poslati u zatvor u Gnjilanu su osobe koje su osuđene na deportaciju, navelo je dansko Ministarstvo pravosuđa.

Kosovo će Danskoj ustupiti oko 30 zatvorskih ćelija u Gnjilanu, na oko 50 kilometara od Prištine, u skladu sa desetogodišnjim sporazumom između dvije vlade, koji je potpisan u aprilu i maju 2022, a ratifikovan u Skupštini Kosova u maju ove godine.

"Prema ugovoru, Danska će iznajmiti zatvor u Gnjilanu na Kosovu. Zatvor ima mjesta za 300 zatvorenika. Ovaj je zatvor predviđen za osobe osuđene na deportaciju", rekli su iz danskog ministarstva za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Oni su u pisanom odgovoru potvrdili da, prema ugovoru, Danska neće slati zatvorenike osuđene za terorizam i ratne zločine, niti zatvorenike kojima su dijagnostifikovani ozbiljni psihički poremećaji.

Civilno društvo na Kosovu i u Danskoj izrazilo je zabrinutost zbog mogućeg kršenja prava zatvorenika iz obje zemlje.

"Prema ugovoru, zatvorenici moraju služiti kaznu pod istim uslovima koje bi služili u danskom zatvoru, uključujući fizičke uslove", navodi dansko Ministarstvo.

Ministarstvo je kazalo da se iz tog razloga zatvor u Gnjilanu mora renovirati prije nego što se stavi u upotrebu, kako bi bio sličan danskim zatvorima.

Renoviranje bi trebalo da započne nakon ratifikacije sporazuma, navodi se u ugovoru dvije države.

Danska očekuje da će zatvor u Gnjilanu biti spreman za korištenje oko dvije godine nakon ratifikacije ugovora, odnosno 2026.

"Kosovske vlasti moraju osigurati da se kazne sprovode u skladu s međunarodnim obvezama Danske. Danska je dužna da to osigura", navodi se u odgovoru.

Kosovo će od tog sporazuma imati koristi od oko 200 miliona eura, koje će potrošiti na Kazneno-popravnu službu kao i na obnovljivu energiju.

Stručnjaci za bezbjednost na Kosovu ranije su za RSE izjavili kako nema razloga za brigu zbog dolaska zatvorenika iz Danske.

Ipak predstavnici nekih nevladinih organizacija rekli su da bi taj transfer mogao uticati na standard lokalnih zatvorenika.