Solidarnost

Nekadašnji premijer Velike Britanije Tony Blair istakao je da je "Nato intervencija prije 25 godina bila ispravna stvar" i da "stoji uz građane Kosova", prenosi Reporteri.

"To što sam ovdje budi duboke emocije. Čestitam narodu Kosova na hrabrosti i nepokolebljivoj rješenosti da to iskoristi za oslobođenje zemlje. Tada sam bio ubeđen da je to ispravna stvar, a danas sa uvjerenjem stojim uz narod Kosova", rekao je Blair na zajedničkoj konferenciji sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

Blair je dodao da očekuje da će Kosovo u budućnosti postati dio Evropske unije.

"Ovdje se dešava mnogo pozitivnih stvari koje su dobre za ceo svijet. Jedva čekam dan kada će Kosovo zauzeti svoje mjesto u evropskoj porodici. Uskoro ću se obratiti poslanicima Skupštine, ali još jednom želim da izrazim solidarnost sa narodom Kosova", rekao je Blair.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izrazila je zahvalnost bivšem premijeru Ujedinjenog Kraljevstva Tonyju Blairu.

"Demokratski svijet će jednom pamtiti rečenicu 'ovo je prava stvar', 25 godina kasnije i svaki dan od tog dana, zahvaljujemo vam što ste uprkos izazovima vodili kompas istorije. Devedesetih godina vaša premijerska uloga je bila odlučujuća, pa kao što ste bili heroj naroda, demokratije, danas ste i heroj mira za pravu odluku tog vremena. Spasili ste nas od istrebljenja. Rekli ste da je intervencija na Kosovu bila borba između dobra i zla. Vaše nasleđe na Kosovu je nasljeđe nade, slobode i partnerstva", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri