Iseljavanje i pad nataliteta

Broj stanovnika na Kosovu se smanjuje, a prema riječima stručnjaka, faktori koji utiču na ovaj trend su iseljavanje i pad nataliteta, prenosi Teve 1.

Preko 1,7 miliona je bio broj stanovnika na Kosovu 2011. godine, kada je rađen popis stanovništva. Od tada do ove godine, kada je urađen posljednji popis, podaci pokazuju da je broj stanovnika nastavio da se smanjuje.

Konačni podaci popisa stanovništva koji se održao od 5. aprila do 24. maja, prema navodima Agencije za statistiku Kosova, biće poznati krajem godine, dok će prvi podaci biti objavljeni jula mjeseca.

Demograf Sami Behrami je za Radio Kosova rekao da je podatak o padu broja stanovnika na Kosovu zabrinjavajuć i da je krajnji trenutak da se institucije ozbiljno pozabave problemom migracija.

Besim Galopeni iz Udruženja sociologa Kosova rekao je da su glavni faktori smanjenja broja stanovnika odlazak građana i pad nataliteta. On je naglasio da posljedice mogu biti velike u svim oblastima.

Galopeni je naglasio da je uočen trend pada stanovništva u svim zemljama regiona i Evrope. On je dalje naveo da institucije koje donose odluke na Kosovu treba da imaju povećanu pažnju i preduzmu korake u izgradnji politika, kako bi se ovaj trend emigracije smanjio.

Prema godišnjim izvještajima Agencije za statistiku, na desetine hiljada ljudi svake godine odlazi sa Kosova u inostranstvo, dok je prije šest mjeseci ASK saopštila da je samo 2022. godine Kosovo napustilo više od 41.000 ljudi.

Izvor: Kosovo Online/Teve1