Nekadašnji premijer

Nekadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti ocjenio je da aktuelna vlada Kosova ima problem usled potpunog nedostatka političke diplomatije, ukazujući da su odnosi Kosova sa saveznicima bili mnogo bolji čak i za vreme predsjednika Ibrahima Rugove, kada Kosovo niko sem Albanije nije prizanavao kao nezavisno, prenosi RTV 21.

"Ova vlada nema nikakvu diplomatiju, mreža ambasada koja je formirana u prethodnim vladama je rasparčana usljed ostavljanja ambasada bez potrebnog kadra, slanja nekompetentnih ambasadora, ostavljanja službenika godinama zaduženim za rad u ambasadama, što je neka vrsta inflacije prema zemlji domaćinu", kazao je Hoti.

Dodaje da diplomatiju danas Kosovo nema, a da za četiri godine vlasti aktuelne vlade nema nikakve opipljive činjenice u diplomatskom smislu.

"Dogodilo se čak i suprotno, to je enormno pogoršanje odnosa Kosova sa glavnim saveznicima. Odnosi Kosova sa Sjedinjenim Državama čak i tokom 90-ih godina, kada našu proglašenu državu nije priznao niko osim Albanije, tada su bili bolji. Dakle, predsjednik Kosova Rugova i drugi zvaničnici u američkim institucijama tada su imali bolji pristup nego mi sada", istakao je.

Govoreći o padu izvoza i stranih investicija, Hoti kaže da je to zbog ratne retorike lidera Kosova.

"Statistika je ta koja pokazuje kakvo je stanje jer su i izvoz i strane investicije derivat opšte ekonomske situacije. Stopa ekonomskog razvoja u zemlji merena procentom rasta bruto domaćeg proizvoda tokom mandata ove vlade istorijski je najniža. Javne investicije su istorijski niže, strane investicije se ne mjere u apsolutnim vrijednostima, već opet kao procenat privrede zemlje, u bruto domaćem proizvodu, istorijski su niže. Ambijent za ulaganja danas na Kosovu je zagušljiv i to zbog ratno-informacione retorike čelnika zemlje, ali i zbog toga što su veoma duboko zavukli ruke u zakonodavstvo koje reguliše posebno strana ulaganja", zaključuje Hoti.

Dodaje i da Kosovo danas nema zakon o stranim investicijama, niti o ekonomskim zonama kao što je to bilo u prethodnoj vladi sa fokusom na privlačenje stranih investitora i podsticanje lokalnog biznisa.

Izvor: Kosovo online/RTV 21