Politikolog

Politikolog Fidan Ukaj ocenio je da je potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, na Kosovu prije 25 godine uklonjen režim Slobodana Miloševića i uspostavljeni su mir i bezbjednost.

“Sa Kumanovskom sporazumom zauvijek je uklonjen Miloševićev režim sa Kosova i uspostavljena misija Kfora. Skoro 36 zemalja poslalo je svoje vojnike na Kosovo u sastav Kfora i kao rezultat toga uspostavljeni su mir i bezbjednost. Uspostavljanjem misije Kfora, genocid koji je bio prisutan na Kosovu od Miloševićevog režima je jednom zauvijek eliminisan”, izjavio je Ukaj za Kosovo onlajn.

On je kazao da snage Kfora od 11. juna 1999. do danas igraju veoma važnu ulogu u obezbjeđivanju Kosova, a da je smanjivanje njihovog broja tokom godina rezultat stvaranja stabilnih bezbjednosnih uslova.

“Formiranjem kosovskih institucija nakon proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. konsolidovane su i ojačane institucije, kao što su policija, Kosovske bezbjednosne snage i povećan njihov kapacitet. Pokazalo se da su Kfor i Nato trupe dale doprinos njegovom oslobođenju, stvaranju mira i bezbjednosti za sve građane”, zaključio je Ukaj.

Izvor: Kosovo Online