Nepravedan tretman

Ministrica spoljnih poslova Donika Gervalla, navodeći da je Kosovo ispunilo sve zahtjeve EU za deeskalaciju situacije na sjeveru, kazala je da bi mjere unije trebalo da budu ukinute, ali i dodala da nije optimista zbog neprincipijelnog stava visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josepa Borrella po pitanjima između Kosova i Srbije.

"Nadam se da će konačno preduzeti pravi korak prije nego što ove institucije budu zamjenjene drugim koje proizilaze iz glasanja koje uskoro očekujemo", kazala je Gervalla za Kosova Press.

Međutim, kako dodaje, do sada se mogao vidjeti samo nepravedan tretman Kosova u odnosu na kršenja od strane Srbije.

"Nije da imam velika očekivanja. Borrellov stav uopšte prema temama između Kosova i Srbije nije principijelan, tako da nemam velika očekivanja od posljednjih koraka koji se mogu i koje bi trebalo preduzeti. Mjere su bile predmet pregovora između potpredsjednika Vlade Besnika Bislimija i emisara Miroslava Lajčaka u Bratislavi. Ne samo da je ispunjeno pet tačaka koje su dogovorene, već su i više puta ispunjene, pa ne znam šta da kažem", rekla je Gervalla.

Stručnjak za evropske integracije Dritero Arifi takođe je skeptičan po pitanju ukidanja kaznenih mjera protiv Kosova.

Prema njegovim riječima, EU može da nastavi status kvo mjera zbog nedavnih koraka vlade u vezi sa dinarom i eksproprijacijama na sjeveru.

"Mjere za Kosovo su nepravedne. Ali, bojim se da bi se status kvo mogao nastaviti upravo zbog koraka koje je vlada nedavno preduzela. Uz eksproprijaciju zemljišta i pitanje dinara. To je nekonzistentnost vlade u odnosu na EU i bojim se da možda imamo negodovanja koja mogu ostati i biti uključena u izvještaj. Ali nadajmo se da će EU ispraviti ono što je pogrešila proteklih mjeseci i predložiti da se mjere uklone", navodi Arifi.

Očekuje se da će Borrell sljedeće nedjelje podneti izvještaj o koracima koje je Kosovo preduzelo u ispunjavanju uslova za deeskalaciju situacije na sjeveru. Od tog izvještaja zavisi da li će mjere EU protiv Kosova biti ukinute.