Nepredviđene situacije

Bivši savjetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova Emir Abrashi, komentarišući rezultate anketa koje govore da će na izborima za Evropski parlament porasti podrška ekstremnoj desnici, kaže da bi to trebalo da bude alarm za kosovske institucije da daju prioritet okončanju procesa dijaloga sa Srbijom.

"Mislim da bi ovo trebalo da bude alarm za kosovske institucije da daju prioritet okončanju procesa dijaloga što je prije moguće kako se ne bi ugrozila sudbina zemlje i budućnost zemlje u okviru Evropske unije", rekao je Abrashi iz Demokratije plus.

Zbog rizika "od nepredviđenih situacija", Abrashi je pozvao Kosovo da razmotri primjenu sporazuma, čak ako je potrebno i jednostrano, pošto Kosovo teži članstvu u EU.

Ankete koje je sproveo Eurostat pokazuju da Evropljani generalno imaju interes da učestvuju u procesu izbora, a predviđa se da će najveću grupu u narednom parlamentu, koji ima 720 mejsta, činiti Evropska narodna partija, sa najmanje 180 poslanika, a zatim slijedi Progresivni savez socijalista sa skoro 140 zemalja.