Formiranje ZSO uslov za Kosovo

Ambasador Italije na Kosovu Antonello De Riu izjavio je da je postizanje mira i pomirenja “složen i višeslojan proces”, a dijalog uz posredovanje EU ključan za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa u kome se od Kosova traži da nastavi sa formiranjem ZSO, a od Srbije očekuje da ispuni svoje obaveze, uključujući i izručenje odgovornih za Banjsku.

„Postizanje trajnog mira i pomirenja je složen, višeslojni proces, a Dijalog uz posredovanje EU je i dalje ključan za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije... Nadovezujući se na dostignuća Ohrida i Brisela prošle godine, od Srbije se očekuje da ispuni svoje obaveze prema Sporazumu o putu normalizacije i da u potpunosti sarađuje u privođenju pravdi odgovornih za teroristički napad u Banjskoj koji trenutno žive u Srbiji, omogućavajući njihovo izručenje Kosovu, dok se od Kosova traži, između ostalog, da se nastavi sa stvaranjem Zajednice opština sa srpskom većinom“, rekao je De Riu na prijemu povodom nacionalnog praznika Italije - Dana republike.

De Riu je naveo će u okviru misije koju predvodi Nato, italijanske trupe ostati da podržavaju stabilnost i bezbjednost Kosova u koordinaciji sa svojim saveznicima.

„Kao dio misije koju predvodi Nato, naše oružane snage će ostati na mjestu kako bi podržale stabilnost i bezbjednost ove nacije, u koordinaciji sa našim saveznicima i bez obzira na rizike po bezbjednost našeg osoblja, o čemu su svjedočili tokom događaja maja 2023. godine u Zvečanu, što je rezultiralo brojnim povredama naših vojnika... Italija će nastaviti da podržava Kosovo u ovoj odlučujućoj fazi podržavajući njegovu integraciju u evroatlantske strukture i druge međunarodne mehanizme, ako je za to nužno potreban konstruktivan pristup“, naveo je De Riu.

Premijer Kosova Albin Kurti ocjenio je da odnose sa Italijom karakterišu jake diplomatske veze, ekonomska razmjena i kulturna interakcija.

„Italija je čvrsto podržavala razvoj, bezbjednost, odbranu i integraciju Kosova u evropsku zajednicu, na tome smo duboko zahvalni... Naše odnose sa Italijom karakterišu jake diplomatske veze, ekonomska razmjena i kulturna interakcija. Naša saradnja pokriva različite sektore od trgovine i investicija do obrazovanja i kulture. Italijanska preduzeća sve više ulažu na Kosovo, donoseći inovacije i stručnost koji značajno doprinose našem ekonomskom rastu. Još jedan izuzetno velikodušan doprinos je neprocjenjiva pomoć Italije u oblasti zdravstvene zaštite, koja je pomogla da se spasu životi stotina djece i odraslih na Kosovu“, rekao je Kurti.

Biznismen Naim Gaqaferi odlikovan je nagradom "Orden zvijezde Italije".

On je, zahvaljujući se na priznanju, istakao da će nastaviti da posvećeno radi na izgradnji i jačanju veza između Kosova i Italije.

„Moja porodica je oduvijek imala srce u Italiji i dugo smo povezani sa Italijom, sarađujući sa italijanskom kompanijom već 30 godina. Radimo posvećeno na izgradnji i jačanju veza između zemalja, a ova veza je bila suštinska u mom životu i radu“, kazao je Gaqaferi.

Izvor: Kosovo Online/Teve1