Mirovna misija

Vojna alijansa Nato saopštila je da su pojačane trupe vojnika u sastavu Kfora na sjeveru Kosova i duž prijelaza sa Srbijom, što će, kako ističu, doprineti većem stepenu bezbjednosti i efikasnijem reagovanju u slučaju podizanja tenzija. Napominju da KBS na sjeveru mogu da preduzimaju akcije samo uz odobrenje Kfora.

Nato navodi da je u okviru Misije Kfor raspoređeno oko 1.000 novih vojnika.

"Poslije neprihvatljivih nasilnih događaja u maju i septembru 2023. godine, Nato je ojačao Misiju Kfora, raspoređujući do 1.000 dodatnih vojnika na Kosovu. Ovo pojačanje, najveće u našoj misiji u posljednjoj deceniji, dokazalo je da smo u stanju da se brzo i efikasno prilagodimo svakom značajnom bezbjednosnom izazovu i da Kfor ima sredstva da nastavi da ispunjava svoj mandat UN-a, u bilo kom trenutku na nepristrasan način", navodi se u saopštenju koje je objavio Teve1.

Zahvaljujući raspoređivanju dodatnih trupa, dodaju, pojačane su aktivnosti na sjeveru Kosova i utrostručene patrole, uključujući prijelaz sa Srbijom.

"U slučaju eskalacije tenzija, spremni smo i opremljeni da preduzmemo sve neophodne radnje za nastavak ispunjavanja našeg mandata UN. Dodatno raspoređivanje omogućava Kforu da nastavi da efikasno ispunjava svoj mandat UN", poručuju iz Natoa.

Oni su saopštili da je komandant Kfora u redovnom kontaktu sa predstavnicima bezbjednosnih institucija na Kosovu.

Kako kažu, nastaviće da podržavaju razvoj KBS, podsjećajući da je njihovo prisustvo na sjeveru moguće samo uz prethodnu saglasnost Kfora.

"NATO nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga preko NATO savetodavnog tima za vezu, uz puno poštovanje početnog mandata KBS-a za civilne vanredne situacije",

Izrazili su zahvalnost Kosovu što nastavlja da poštuje taj sporazum, ističući da očekuju blagovremene konsultacije Policije Kosova za svaku akciju na sjeveru koja može uticati na bezbjednosno okruženje.

"KBS mogu biti raspoređeni samo na sjeveru Kosova, uz prethodnu saglasnost komandanta Kfora. Pozdravljamo kontinuirano poštovanje ove obaveze. Policija Kosova, uključujući specijalizovane jedinice, može da djeluje širom Kosova i nije joj potrebno odobrenje Kfora. Međutim, očekujemo blagovremene i sadržajne konsultacije za bilo koje akcije KBS ili Policije Kosova koje mogu uticati na bezbjednost", poručuju iz Natoa.

Izvor: Kosovo online/Teve1