Ne vjerujem mu!

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gërvalla-Schwarz u intervjuu za kanadsku televiziju izjavila je da ne vjeruje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, posle izvještaja da je spreman da prekine rat u Ukrajini kroz dogovoreno primirje, prenosi Albanian post.

„Dozvolite mi da budem veoma skeptična prema ponudama koje Putin daje, jer okupacijom susjedne zemlje i vođenjem brutalnog rata koji on vodi u Ukrajini, to je signal da moramo da proračunamo svako uništenje koje će Putin moći da uradi, ne samo prema Ukrajini, već prema Evropi i Zapadu u cjelini“, izjavila je ona.  

Gërvalla-Schwarz je naglasila da je jedini način uspješnog okončanja ovog rata – ukrajinska pobjeda.

„Svako drugo rješenje imaće snažne posljedice, ne samo za Zapadni Balkan, već i za cijelu Evropu“, dodala je Gërvalla-Schwarz.

Ona je istakla da Evropska unija i Sjevernoatlantska alijansa treba da otvore svoja vrata zemljama koje imaju za cilj i bore se za iste vrijednosti i principe kao i Kosovo, posebno u svijetlu nove geopolitičke realnosti poslije rata u Ukrajini.

„Kosovo je mala zemlja, najnovija evropska demokratija negdje na Zapadnom Balkanu. Ali to je mjesto gdje mnoge geopolitike... pokazuju svoj uticaj u veoma važnim trenucima kakve mi sada imamo u Evropi... Vjerujem da su evropske i Nato perspektive za Zapadni Balkan toliko važne da su nam potrebne moćne nacije da podrže ove ambicije“, poručila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post