Radovi u plenarnoj sali

U naredne dvije sedmicee Skupština Kosova neće organizovati sjednice, zbog radova u plenarnoj sali kako bi se ponovo aktivirala tehnologija koja omogućava elektronsko glasanje.

Posmatrači rada Skupštine upozorili su da bi loše planiranje mnoge zakone moglo da ostavi neusklađenim, jer ako ne prođu na proljećnom zasjedanju, teško da će moći da se izglasaju na jesen, kada će se poslanici fokusirati na izbornu kampanju, javlja Koha.

Očekuje se da će u Skupštini posle četiri godine ponovo funkcionisati elektronsko glasanje.

Kao rezultat renoviranja radi poboljšanja tehničkog dijela u sali za plenarne sjednice, u ponedjeljak poslije sjednice Predsjedništva, saopšteno je da Skupština neće održavati sjednice naredne dvije sedmice.

Do kraja proljećnog zasjedanja Skupštini je ostalo još oko dva mjeseca, dok je u postupku rasprave 49 prijedloga zakona.

Posmatrači rada Skupštine smatraju značajnim funkcionalizaciju biračke opreme, ali ocijenjuju da nije urađeno dobro planiranje rada.

Naim Jakaj, istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe (IKD) kaže da je neophodno da se poslanici prije jesenjeg zasedanja pozabave nacrtima zakona koje imaju u proceduri.

"Skupština bi u naredna dva mjeseca trebalo da intenzivira rad na odobravanju pitanja koja ima u proceduri i da ne ide na odmor naredne tri sedmice zbog elektronskog glasanja.

"Uobičajeno, pozitivno je što se sada pojavljuje ova stvar pošto elektronsko glasanje i drugi digitalni uređaji nisu rađeni 4 godine, ali je to moralo da se uradi u avgustu kada poslanici odlaze na odmor“, rekao je Jakaj.

Tringa Dreshaj, istraživač u Demokratskom institutu Kosova (KDI), nabraja razloge zbog kojih poslanici treba da daju prioritet ispunjavanju zakonodavnog dnevnog reda, kako se nacrti zakona koji su u razmatranju ne bi prenjeli na sljedeću sjednicu.

"Kada budemo govorili o jesenjem zasjedanju Skupštine, ući ćemo u najveće obaveze u vezi sa izborima i najveće opredjeljenje poslanika za izbornu kampanju, jer će sljedeće godine biti izbori“, rekla je Dreshaj.

U Skupštini se čekaju nacrti zakona iz 2021. godine, neki od njih od vitalnog interesa koji su ostali taoci glasova srpskih poslanika, navodi Koha.