Postoje velike podjele

Direktor Instituta "Musine Kokallari" Belgzim Kamberi navodi za Kosovo onlajn da između Vlade Kosova i Kvinte postoje velike podjele oko nacrta statuta Zajednice srpskih opština i da izgleda da će se ta, kako kaže, ping-pong igra između Kosova i Kvinte oko ZSO nastaviti.

"Dok Kvinta, EU i SAD kažu da je evropski nacrt taj koji treba da se šalje Ustavnom sudu, Vlada Kosova je posljednjih dana otišla unazad i malo više priča o nekom drugom modelu, koji bi uzeli kao primjer, odnosno o modelu nemačke Fondacije Fridrih Ebert. To je dokaz da opet imamo veliku podelu između vlasti i Kvinte ne samo oko toga kako vide da treba da se kreira Zajednica srpskih opština već i oko toga kako vide normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i sam dijalog između Kosova i Srbije", ocjenjuje Kamberi.

Kako dodaje, videlo se da vlast Kosova nije bila spremna da pošalje evropski nacrt statuta ZSO na ocjenu Ustavnom sudu da bi Kosovo ušlo u Savjet Evrope, zbog čega veruje da će biti teško da se postigne bilo koji napredak oko ZSO i primene Briselsko-Ohridskog sporazuma bez novog establišmenta u Evropskoj uniji i na Kosovu.

"Već smo ušli u predizbornu fazu i teško je da ćemo imati bilo koji napredak u sprovođenju dogovora iz Briselskog sporazuma između Kosova i Srbije prije novih izbora na Kosovu", kaže on.

O tome da li bi napredak mogao da se očekuje sa dolaskom novog posrednika EU u dijalogu, koji će naslediti Miroslava Lajčaka od septembra, Kamberi kaže da je to teško predvideti imajući u vidu da dolaze i izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i zbog drugih geopolitičkih stvari koje se dešavaju, ne samo u Ukrajini i na Balkanu, već svuda.

"Vidjećemo da li ćemo imati neku novu dinamiku za sprovođenje sporazuma. Trenutno je vrlo teško očekivati napredak uzimajući u obzir da sada ni u Srbiji nema velike volje za sprovođenje dogovora jer sada postoji i Rezolucija o Srebrenici i puno drugih stvari. Tako da smo u nekoj vakuum situaciji", ocjenjuje Kamberi.

Izvor: Kosovo Online