Otvoren sef

Policija Kosova saopštila je da je u srijedu zaplijenila nekoliko hiljada eura i dinara iz sefa u filijali Narodne banke Srbije u Sjevernoj Mitrovici.

Policija je u saopštenju za medije saopštila da je predmetni sef pretresen 20. maja, tokom akcije kada su kosovske vlasti zatvorile šest objekata Poštanske štedionice i Narodne banke Srbije, ali njeni zvaničnici tada nisu uspeli da ga otvore "zbog odsustva odgovorne osobe koja je imala ključeve".

Policija je saopštila da je u sredu identificirala odgovornu direktoricu poslovnice "Narodna banka" u ulici "Knjaz Milloš" u Sjevernoj Mitrovici te da ju je ispitala "u svojstvu osumnjičene".

"U ovom slučaju oduzeta je novčana imovina: 152.290 dinara, 4.580 eura i 940 švicarskih franaka", navodi se u saopštenju.

Tokom akcije 20. maja, policija je saopštila da je zaplenila ukupno više od 2,2 miliona eura - uključujući dinare, franke i američke i australijske dolare.

Akciju kosovskih vlasti osudile su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, rekavši da eskalira tenzije u oblasti naseljenom većinom Srbima.

Ta akcija sprovedena je nedelju dana nakon što je Centralna banka Kosova (CBK) saopštila da je okončan prelazni period za njenu regulativu kojom se zabranjuje korišćenje srpskog dinara za plaćanje.

Uredba CBK-a, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa euro kao jedinu valutu za plaćanje.

Kosovo i Srbija sastale su se sedam puta poslednjih meseci u Briselu, u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi pronašli rešenje za slanje finansijske pomoći iz Srbije Srbima na Kosovu, ali do sada nisu postigli dogovor.

Uredba je povećala napetost između Kosova i njegovih zapadnih partnera, koji su tražili njegovu suspenziju dok se srpska zajednica - koja godinama prima razne isplate u dinarima iz Srbije - ne prilagodi novoj praksi.