Bivši diplomata

Bivši ambasador Kosova u Sjevernoj Makedoniji Gjergj Dedaj rekao je za Gazetu Blic da je aktuelna vlast u potpunosti zakazala u ispunjavanju svojih obaveza, dužnosti i odgovornosti i da je predsjednica Vjosa Osmani trebala da podnese ostavku dan nakon odbijanja Kosova za članstvo u Savjet Evrope.

"Aktuelna vlada Kosova u potpunosti je podbacila u ispunjavanju svojih obaveza, zadataka i državnih odgovornosti, i degradirala evropsku perspektivu i političko, strateško i istorijsko partnerstvo Kosova sa SAD, EU i Nato. Nečlanstvo Kosova u Savjetu Evrope, sankcije EU Kosovu poput Rusije i Bjelorusije, uništavanje diplomatije i spoljne politike, narušavanje međunarodnog imidža, enorman broj odlazaka sa Kosova, korupcija, nepotizam, ubijanje demokratije i nade kod građana, to će nesumnjivo naneti sramotu kako premijeru tako i predsjednici", rekao je Dedaj.

On je rekao da je Osmani, dan nakon odbijanja članstva Kosova u Savjet Evrope trebalo da podnese ostavku.

„Osmani istražuje debakl ove vlade i pokušava da izbjegne krivicu za neuspjehe svoje vlade. Dogovor institucionalne trojke otkriva njihovu nesposobnost, neuspjehe i nervozu u unutrašnjoj, regionalnoj, evropskoj i međunarodnoj politici, što je Kosovo dovelo do ekstremnog nivoa političke degradacije i ugrožavanja državljanstva, suvereniteta i integriteta. Osmani je, dan nakon odbijanja Kosova za članstvo u Savjet Evrope, morala dati neopozivu ostavku, dok je Donika Gërvalla-Schwarz za svoje skandalozno pismo EK, pored smjene, morala biti pozvana na ustavnu i zakonsku odgovornost”, dodaje Dedaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic