Poruka šefu spoljne politike EU

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca poručio je šefu spoljne politike EU Josepu Borrellu da bi bilo dobro da napiše izvještaj o akciji Policije Kosova na sjeveru, u kome se, kako navodi, kaže da su "ekspoziture Banke Poštanske štedionice bile protivzakonite".

Konjufca je poručio Borrellu da bi trebalo da navede u izvještaju te "banke nisu dozvoljene i da ih treba tretirati kako zakon kaže".

"A, zakon kaže da ih treba zatvoriti", rekao je Konjufca.  

Kada je u pitanju Savjet Evrope, Konjufca kaže da je nedostatak koordinacije između Vlade i predsjednice Vjose Osmani po pitanju članstva Kosova u Savjetu Evrope, nesporazum.

Poslije pisma koje je ministarka spoljnih poslova, Donika Gërvalla-Schwarz poslala Savjetu Evrope, da će krajem maja poslati nacrt statuta ZSO, predsjednica Osmani je rekla da nije konsultovana.

Ali, prema riječima Konjufce, do sukoba je došlo jer je Osmani bila u inostranstvu, a vlada, odnosno Ministarstvo, nije je na vrijeme obavjestilo.

„Bilo je nemoguće da predsjednica bude obavještena o svakom detalju Ministarstva spoljnih poslova, zbog posjete koju je imala u SAD. Ne može se svaki detalj, koji se mijenjao svakog minuta, na dan glasanja Savjeta ministara za Savjet Evrope, dijeliti i usaglašavati, tako da ne vidim nesporazum između Vlade i Ministarstva spoljnih poslova. To je jednostavno bilo zbog velike distance i udaljenosti“, naglasio je Konjufca.

Govoreći o kritikama koje je šef Eulexa uputio Skupštini da nije usvojila godišnji izvještaj za 2022. godinu institucije Ombudsmana, Konjufca kaže da se to desilo jer je većina utvrdila da je izvještaj nepotpun, poslanici su imali svoje primjedbe.

“Želim da se uzdržim od toga, od svojih razmišljanja o Ombudsmanu jer ovu izjavu dajem u svojstvu predsjednika parlamenta. Pravobranilaštvo je odvojeno od drugih institucija, to je samostalna kancelarija koja treba da obavlja svoj posao, ali s druge strane, sve što imamo, mislim da treba bolje da čuje Ombudsman, čak i kada dajemo kritike“, rekao je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online