Lider PDK

Šef Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi, na konferenciji za novinare, istakao je da je stranka koju vodi spremna za vanredne izbore, ali i da je mogućnost da se na njih ide raspuštanjem Skupštine iscrpljena jer PDK nije dobio podršku dvije opozicione stranke - Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Krasniqi je rekao da je iznenađen time što su mu ove dvije stranke uskratile podršku i naveo da i stranka koju on vodi bi voljela da Albin Kurti podnese ostavku, ali da je jedina opcija na stolu za vanredne izbore bilo raspuštanje Skupštine.

"PDK je predložila još dva datuma za vanredne izbore. Danas, kao što sam naveo kao rok u pismu upućenom čelnicima, žao mi je građana. Obavještavam vas da je prilika već iscrpljena, a poziv PDK na koordinaciju između političkih partija nije naišao na dovoljnu podršku. Mogu da nagađam o razlozima vladajuće stranke za izlazak na izbore, ali sam iznenađen opozicionim partijama. Neizlazak na izbore produžava mandat aktuelnoj vlasti. Čak i za nas je ostavka bila preferirani način, ali realna mogućnost na stolu je bila raspuštanje Skupštine", rekao je Krasniqi.

Kako je dodao, PDK je cilj bio važniji od metode.

"PDK je pokazao svoju ozbiljnost da stavi tačku na loše upravljanje. To smo dokazali kada smo nominovali Bedri Hamzu, a u petak, 24. maja, kao PDK, pojavili smo se u skupštinskoj sali da podržimo rezoluciju AAK za smjenu vlade, takođe kroz posljednje pismo koje sam poslao Samoopredjeljenju, LDK i ABA", naveo je.

Ističe da PDK već dugi niz mjeseci smatra da je Kosovu potrebna odgovorna vlada.

"Kosovo gubi dragoceno vrijeme u važnim procesima kao rezultat ovakvog vladajućeg mentaliteta. Naše kolege nisu bile spremne kao mi, možda im treba više vremena, ali ovo ide na štetu građana", rekao je Krasniqi.