Portparol EU

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell još nije izradio izvještaj koji se odnosi na mogućnost ukidanja mjera protiv Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zvaničnici iz njegovog kabineta potvrđuju da će izvještaj obuhvatiti i prošlonedjeljnu operaciju kosovskih vlasti, kada je policija zatvorila šest objekata Banke Poštanske Štedionice Srbije i Narodne banke Srbije, u četiri opštine na sjeveru Kosova, u kojima većinom žive Srbi.

Peter Stano, portparol EU, je potvrdio da će i nedavni događaji biti sastavni dio Borrellovog izvještaja.

"Mjere su postavljene kako bi se kosovske vlasti motivisale da rade na deeskalaciji. Naravno, sve što se dešava na terenu, što ima negativan uticaj na napore za deeskalaciju, se bilježi i uključuje u izvještaj", izjavio je Stano.

Prema dobro obavještenim evropskim izvorima, izvještaj Borrella trebalo bi da bude okončan najkasnije do kraja maja. Očekivalo se da će izvještaj sadržati preporuku za ukidanje mjera, a jedina nepoznata je bila da li će one biti ukinute potpuno ili postepeno.

Prema ovim izvorima, operacija na sjeveru od prošlog ponedjeljka dovela je do odlaganja finalizacije izvještaja, kako bi se i ove akcije kosovskih vlasti uzele u obzir.

Većina zemalja članica Evropske unije, krajem aprila, odmah nakon održavanja glašnja za opoziv gradonačelnika se izjasnila za ukidanje mjera protiv Kosova.

To je bio razlog što su od šefa evropske diplomatije zatražili da pripremi navedeni izvještaj, a njegove preporuke u izvještaju poslužiće kao osnova za vraćanje ovog pitanja na dnevni red i razmatranje mogućnosti ukidanja mjera.

EU je uvela kaznene mjere prema Kosovu u junu 2023. nakon nasilja krajem maja na sjeveru države, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost.

Oni su izabrani na izborima u aprilu 2023., pošto su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama Vlade Kosova.

Izbore iz 2023. je bojkotovala Srpska lista i lokalno srpsko stanovništvo.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, poslije sukoba između demonstranata i pripadnika Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Kosovske vlasti redovno pozivaju EU da ukine ove mjere, jer ocjenjuju da su ispunili obavezu iz sporazuma sa Unijom za smanjenje tenzija na sjeveru zemlje.