Predsjednik opštine

Predsjednik opštine Zvečan Ilir Peci, izabran na tu pozciju prije godinu dana, kao i trojica još tri opštine na sjeveru Kosova sa podrškom tek nešto većom od tri odsto, izjavio je da nije zadovoljan odnosom sa Vladom Kosova, dodajući da su kontakti sa ministima vrlo rijetki.

"Imali smo kontakte, ali samo zamjenik ministra za lokalnu samoupravu, Arben Vokrri ima odlične izvjave. On nam pomaže u svim prilikama, ali imamo vrlo malo kontakta sa drugim ministrima“, rekao je Peci za Kallxo.

Na pitanje o popisu u Zvečanu, kaže da je do 13 maja upisan veoma mali broj stanovnika, u odnosu na realan broj.

On je naveo da je bezbjednosna situacija u Zvečanu mirna, te da skoro svakodnevno ima sastanke sa Policijom Kosova, nešto ređe i sa Kforom.

Uvjeren je da će, ako se ponovo kandiduje, za njega glasati i građani srpske zajednice u Zvečanu.

"Vjerujem da ako radimo kao što smo radili do danas, naravno da i građani žele da nastavim isto, ali videćemo“, rekao je Peci.

On je 11 mjeseci obavljao svoju funkciju iz sela Lipe, jer u opštinu nije mogao. U intervjuu za Kallxo kaže da je "sve lakše" od kako su se vratili u zgradu opštine.

Kako je naveo, zahtjevi građana srpske, ali i albanske zajednice najviše se tiču zapošljavanja.

"Dolazi 30 građana dnevno, sa zahtjevima, brigama, a najveća je zapošljavanje", rekao je Peci i dodao da konstantno otvaraju konkurse u opštini.

Naveo je da je od 12 direkcija u Opštini, samo na čelu jedne Srbin, dok je 31 radnik iz srpske zajednice.

Zahtjevi građana za njega su, kaže, prioritet, pa je već ispunjeno oko 80 odsto njihovih zahtjeva.

Naveo je da su realizovani projekti za godinu dana, u vezi sa javnom rasvetom i poboljšanjem puteva.

"Prvi projekat u našem mandatu bila rasveta u Banjskoj, na zahtjev građana i to je učinjeno", rekao je on.

Dodao je da ima novca u budžetu za projekte koji su već započeti, ali prema njegovim riječima, nema dovoljno budžeta za neke veće zahtjeve.

Izvor: Kosovo online/Kallxo