Popustljivi

Premijer Albin Kurti rekao je da su se Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pokazale previše popustljivima prema Srbiji i da treba da joj daju ultimatum da uvede sankcije Rusiji.

Kurti je u intervjuu za "Financial Times" rekao da bi Beograd trebalo da se svrsta sa Zapadom prema Moskvi kako bi Kosovu dao uvjerenje da je posvećeno normalizaciji odnosa.

"Brisel i Vašington moraju da promjene svoj pristup i daju ultimatum Srbiji da uvede sankcije Ruskoj Federaciji i zaustavi njene napore da sedne na tri ili četiri stolice“, rekao je Kurti i dodao.

"Čim Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, onda bi to bio trenutak kada bi mogli da pokažu da žele da se integrišu u EU, a Srbija bez Rusije ne može da ugrozi bezbjednost kontinenta. Tada bih mogao da vjerujem da oni u suštini žele mir. A SAD i EU više ne bi pokušavale da ih smire“.

Govoreći o pitanju dinara, Kurti je rekao da ograničenja proizilaze iz Ustava Kosova, koji definiše samo jedno sredstvo plaćanja.

On je rekao da dve trećine Srba dobija beneficije od Kosova u eurima.

Kurti je u ovom intervjuu priznao da ponekad postoje razlike sa evropskim i američkim saveznicima kada su u pitanju strategije, operacije i taktike na terenu, s jedne strane, i kada su u pitanju odnosi sa Srbijom", ali ne i kada se radi o principima.

On je rekao da je "meki pristup Zapada posljedica velike nade da će Srbija što prije uskočiti u zapadni demokratski tabor”.

"Po mom mišljenju, predugo smo čekali da bismo i dalje imali nadu“, rekao je Kurti.