Teško je prepoznati

Direktor Instituta "Musine Kokallari" Belgzim Kamberi kaže za Kosovo onlajn da je teško prepoznati da li premijer Albin Kurti iskreno želi prijevremene izbore ili više želi da se o izborima priča kako se ne bi pričalo o problemima. Kako ukazuje, ukoliko je namjera da se na izbore ide do jula, onda dogovor oko toga mora da bude postignut u narednih desetak dana.

"Teško je reći da li Kurti hoće izbore ili hoće temu izbora, kako se ne bi pričalo ne samo o problemima koje smo vidjeli sa Savjetom Evrope i dijalogom Kosovo-Srbija, nego i o tome što neki zakoni ne mogu prođu u parlamentu. To će se vidjeti sljedećih dana jer ako idemo na izbore do jula, onda nema mnogo ustavnog prostora, osim da imamo nekakav dogovor za nekih deset dana", kaže Kamberi.

On napominje da vanredni izbori mogu da se organizuju samo ako vlast, odnosno premijer Albin Kurti, kao predsjednik najveće stranke Samoopredjeljenje koja ima najveću parlamentarnu grupu, uđe u taj proces i smatra da je bliži model odlaska na izbore preko političkog dogovora između većine i neke od stranaka opozicije.

"Prema onome što smo videli do sada najviše mogućnosti ima da dođe do nekog dogovora između Samoopredjeljenja i Demokratske partije Kosova, Memlija Krasniqija, i možda nevećinske nesrpske parlamentarne grupe, da do izbora dođe raspuštanjem Skupštine", kaže on.

Što se tiče izbora na sjeveru za nove gradonačelnike, Kamberi kaže da će se nastaviti pritisak međunarodnih aktera da do njih dođe, ali da je to vrlo teško poslije neuspješnih referenduma.

"Uzimajući u obzir kalendar i to da ulazimo u vakuum zato što imamo skoro izbore u EU i u SAD, a sigurno i vanredne izbore na Kosovu, biće vrlo teško da se organizuju neki novi izbori na sjeveru. Imaćemo vakuumske situacije dok se ne ustanovi novi establišment u EU, SAD i na Kosovu, a to nije dobro za bezbjednosnu situaciju, naročito na sjeveru", zaključuje Kamberi.

Izvor: Kosovo Online