Glasovi dijaspore!?

Univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu kaže da u Skupštini Kosova može da se napravi većina koja bi izglasala raspuštanje parlamenta, čime bi se otvorio put održavanju prijevremenih izbora na ljeto, što odgovara premijeru Albinu Kurtiju koji se nada glasovima dijaspore.

Tokom ljeta, kako dodaje, dijaspora je na Kosovu, a Kurti se nada da ima njen glas, odnosno da bi imao oko 200.000 do 300.000 glasova više, nego što bi dobio kada bi izbori bili u nekom drugom periodu.

Dio opozicije, kaže, nije spreman za to, upravo znajući da će dijaspora glasati za Kurtija.

"Demokratska partija Kosova ima unutrašnju potrebu da izbori budu što prije i ukoliko oni skupe određeni broj potpisa za raspuštanje Skupštine, vjerujem da će Samoopredjeljenje dodati svoje glasove i da će izbora biti. Kurti je to obećao i nema razloga da sumnjamo da neće ići na to, imajući u vidu da njemu odgovara da ima izbore tokom ljeta", kaže Spahiu za Kosovo onlajn.

Upitan da li bi bilo izvodljivo, a i korisno za stabilizaciju situacije na sjeveru, da se uz parlamentarne izbore raspišu i lokalni na sjeveru Kosova, kako bi se izabrali novi gradonačelnici u četiri većinski srpske opštine, Spahiu kaže da za to nema zakonskog osnova.

"Prijevremeni lokalni izbori mogu da se raspišu jedino u slučaju smrti gradonačelnika, ukoliko on da ostavku ili napravi neko krivično djelo. Mehanizam za smjenu gradonačelnika je da za to na referendumu glasa više od polovine upisanih birača. Zašto bi ostavke dali ljudi koji su prije te dužnosti radili neki posao i imali plate po 170 eura ili 200 eura mjesečno, a sada dobijaju platu od 1.500 eura? To ne bi imalo smisla. Ko bi mogao da ih natjera na to? Na Kosovu je zabranjena tortura, zabranjeno je da neko uzima gradonačelnika za uši i natjera ga da da ostavku. Ako on to neće, niko ne može da ga natjera", kaže Spahiu.

Izvor: Kosovo Online