Posjeta SAD-u

Potpredsjednica Vlade i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gërvalla-Schwarz poručila je u okviru zvanične posjete Vašingtonu da "destabilizujuća dejstva Srbije i Rusije prete regionu i cijeloj Evropi", prenosi Reporteri.

Gërvalla-Schwarz je održala predavanje u Američkom "Institutu za strategiju i politiku News lines", gdje se dotakla osnova globalne bezbjednosti i bezbjednosnih izazova u regionu Jugoistočne Evrope.

Tokom diskusije, Gërvalla-Schwarz je istakla zabrinutost Kosova u vezi sa uticajem Rusije i Kine u regionu, kao i rizik od potencijalnog sukoba u Jugoistočnoj Evropi. Ona je takođe pozvala na kontinuiranu podršku SAD i Evropske unije u borbi protiv propagande, dezinformacija i destabilizujućih akcija Srbije i Rusije, koje prete ne samo Zapadnom Balkanu već i cijeloj Evropi.

Gërvalla-Schwarz je izrazila i posvećenost Kosova jačanju odnosa sa Sjedinjenim Državama i potrebu za kontinuiranom podrškom na putu integracije u Evropsku uniju i Nato.

Tokom boravka u SAD, ministarka je najavila da se tokom zvanične posjete sastala i sa pomoćnikom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Jamesom O'Brienom.

Šefica kosovske diplomatije najavila je da je na sastanku, između ostalog, bilo riječi o "ostvarivanju aspiracija za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama".

"U duhu specijalnih odnosa između dvije države, tokom sastanka su razmotreni mnogi aspekti produbljivanja bilateralne saradnje, jačanja vladavine prava i demokratije“, rekla je Gërvalla-Schwarz

Naglasila je da je tokom sastanka sa najvišim američkim diplomatom bilo reči i o drugim aktuelnim dešavanjima na Kosovu.

"Postavljanje naglaska na posvećenost institucija u održavanju mira i stabilnosti u zemlji i regionu, kao i odbijanje bezbjednosnih pretnji“, dodala je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri