Nesposobnost

Opozicione stranke ocjenjuju da neuspjeh po pitanju članstva Kosova u Savjetu Evrope još jednom dokazuje koliko je aktuelna Vlada "nesposobna", prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanica Demokratske partije Kosova Ariana Musliu-Shoshi smatra da je do neuspjeha došlo jer nema koordinacije sa saveznicima.

„Ovo je bilo manje-više očekivano s obzirom na to da ova Vlada nema koordinaciju sa našim saveznicima i nemamo praktične mogućnosti da dobijemo glasove. To nije bilo neočekivano, bilo je to jedno od pitanja o kojem se razgovaralo na mnogim sastancima, pa je od ove Vlade zatraženo konkretno djelovanje da se preduzmu konkretni koraci, odnosno da se Nacrt statuta ZSO pošalje Ustavnom Sudu. Ovakav korak je izostao ovoj Vladi i u poslednjim trenucima smo videli i igre. Došlo je do protivdejstva čak i među našim saveznicima, koji su ih takvom akcijom, ako mogu da kažem, iznervirali i kao rezultat toga nismo imali nikakvu podršku da budemo na dnevnom redu na ovom sastanku, a kamoli na glasanju", rekla je ona.

Dodala je da bez preduzimanja traženih koraka i bez slanja nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, imaju problem da iniciraju glasanje u SE.

„U Savjetu Evrope odlučuje Komitet ministara. Znamo da se Komitet ministara održava jednom godišnje, tako da je sljedeći sastanak Komiteta ministara u maju 2025. godine, a do tada je proceduralno moguće samo ako se sazove vanredni ili hitni sastanak... Bez preduzimanja konkretnih koraka koji su traženi, bez slanja predloga statuta Udruženja Ustavnom sudu, imamo problem“, rekla je Musliu-Shoshi.

S druge strane, poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi izjavila je da su veoma optimistični da će Kosovo pristupiti Savjetu Evrope.

Prema njenim riječima, predsjednica, premijer i predsjednik parlamenta uputili su pismo Dori Bakaoyannis, gdje su obećali da će ZSO sprovesti, međutim, prema njenim riječima, ni to nije uspjelo, jer nije bilo nikakve transparentnosti u pogledu integracionih procesa.

„Glavna osoba koja je propala je Albin Kurti jer znate da on nije glasao za razgraničenje 2016. godine kada je proces vizne liberalizacije odložen. Nije glasao za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i mnoge, mnoge druge sporazume. Onda je izgubio zlatnu priliku koju smo imali, da ide u Savjet Evrope. Ne vjerujem da će to biti još jednom na dnevnom redu ove godine“, navela je ona.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online