Lider AAK

Predsjednik AAK Ramush Haradinaj istakao je da članstvo Kosova u Savjetu Evrope premijer Albin Kurti koristi za izbornu kampanju, ukazujući da će on, odmah nakon izbornog procesa, ispuniti sve uslove međunarodne zajednice, uključujući i ZSO, prenosi Gazeta express.

Haradinaj kaže da je neulazak u Savjet Evrope gubitak i za Kosovo, ali i za saveznike.

"Mislim da je strpljenje i tolerancija saveznika prema Kurtiju sve manje zbog njegovog ponašanja i obmana. To što smo ostali bez članstva u Savjetu Evrope nije bilo samo gubitak za Kosovo, već i za saveznike Kosova, a jedine koje su u ovom slučaju pobjedile su Srbija i Rusija", istakao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima članstvo u SE je bio siguran put ka Natou i EU. Ističe da je odgovornost za stagnaciju Kosova po pitanju članstva u međunarodnim organizacijama isključivo na aktuelnom premijeru.

"Kurti je izazvao posljedice i za Kosovo i Evropu. Otišao je toliko daleko da je ohrabrio Srbiju da piše parlamentarnoj skupštini Natoa", ukazao je Haradinaj.

Kurti je, podsjeća, obećao međunarodnoj zajednici da će poslije izbora napraviti ZSO te, kako dodaje, sada polako najavljuje sve ono što će Kosovo ispuniti u budućnosti.

Pojašnjava da se Kurtiju "žuri na izbore" kako bi se taj proces što prije okončao i on nastavio da sprovodi obaveze koje su suprotne interesima Kosova.

ZSO je, smatra Haradinaj, samo "oružje" koje Kurti koristi da bi dobio glasove na izborima. Upozorava da će nakon izbora nacrt ZSO biti poslat Ustavnom sudu.

"Kurti je zamolio međunarodnu zajednicu 'molim vas da mi pomognete da izađem na izbore neoštećen, pa ću izvršim sve zadatke'. Gervala je u pismu rekla da će predati Ustavnom sudu nacrt Zajednice do kraja maja, zato im se žuri da raspišu izbore prije kraja maja, pa da nacrt ne ide prije glasanja", zaključio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express