Predsjednik SDP

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj ocjenio je da su pred Kosovom tri puta - izolacija koju bi proizvelo neuspostavljanje Zajednice sprskih opština, autonomija za Srbe koja bi usledila sa formiranje ZSO ili redefinisanje granica, prenosi RTV Dukađini.

„Kosovo ide u izolaciju, Kosovo ide ka autonomiji ili Kosovo treba da pokuša da redefiniše granice, a mi smo za treće. Na Kosovu ne postoji četvrti put, hoćemo li izolaciju ili autonomiju ili hoćemo da se upustimo u redefinisanje granica”, naveo je Molliqaj.

On je objasnio da su opcije izolacije ili autonomije rezultat politike vlade na čelu sa Albinom Kurtijem koja je počela u martu 2021. godine.

„Za mene je glavni neuspjeh to što Kosovo sa Kurtijem ide u izolaciju. Kurti ne daje Kosovu nikakvo drugo rješenje. Sa Kurtijem kao premijerom, postoji ili izolacija ili autonomija. To su dvije dostupne opcije, nema drugog načina sa njim kao premijerom“, ocjenio je Molliqaj.

On je razgovore koje je Kurti imao sa predsjednikom PDK Memlijem Krasniqijem ocjenio kao pokušaj da se skrene pažnja sa neulaska Kosova u Savjet Evrope i konkretizacije nacrta ZSO koji su predložile zemlje Kvinte.

Ističe da su za Kosovo u ovom trenutku podjednako loš izbor i da dođe i da ne dođe do izbora.

„Ako zemlja ne izađe na izbore, to je ruglo. Ako zemlja izađe na izbore, to je konačna usluga za Kurtija. Možete sebe nazvati ozbiljnim ili ne, važno je kako vas drugi vide i kako se ponašate. U ovom slučaju, nema dileme da su dvije opcije jedine koje služe partiji na vlasti”, istakao je Molliqaj.

Prema njegovim riječima i druge opozicione stranke su prihvatile Kurtijevu igru, apostrofirajući LDK i AAK.

„Obe opozicione stranke prihvataju Kurtijev diktat. Da sam bio opoziciona stranka, ne bih uopšte razgovarao o ovoj stvari sa Kurtijem. Molio sam ga da polaže račune za autonomiju, za raspad odnosa sa saveznicima. Zašto treba da pišete nacrte rezolucija, da podnosite ostavku i onda glasamo i raspuštamo Skupštinu”, upitao je Molliqaj.

On je zaključio da ovakva situacija nije zabilježena u istoriji kosovskog parlamentarizma.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini