Poslanik VV-a

Poslanik vladajućeg Pokreta Samoopredkeljenje Arber Rexhaj rekao je da Vlada Kosova neće poslati nacrt statuta za Zajednicu opština sa srpskom većinom koji je predložila EU na ocjenu Ustavnom sudu.

On je za RTV 21, odgovarajući na zahtjev američkog ambasadora Jeffa Hoveniera da Vlada treba da uputi nacrt EU Ustavnom sudu, ocjenio da je u suštini taj nacrt problematičan.

„Prvo, to je arbitraža, odnosno jedna od tema tamo je prilično problematična... Zatim je tu pitanje finansiranja obrazovanja, zdravstva kao i privatnog sektora sredstvima iz Srbije, odnosno ima mnogo unutrašnjih problema. Ne kažem da postoje izvršna ovlašćenja, verovatno negde postoje delegirana ovlašćenja, ali to je samo po sebi prilično problematično i u tom smislu nije ono što oni govore, izvinite“, poručio je Rexhaj.

Govoreći o pismu ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz Savjetu Evrope u kojem je bilo obećano upućivanje nacrta statuta Zajednice Ustavnom sudu, Rexhaj ukazuje da je ministarka navela da Kosovo može da napravi nacrt statuta po hrvatskom modelu.

"Oni na to nisu pristali, tako da ne možemo ići dalje i nastaviti ustupcima. Prošli smo parlamentarnu skupštinu, u trećem smo i posljednjem koraku, verujem da će demokratske države EU voditi računa da Kosovo treba da bude članica Savjeta Evrope“, istakao je Rexhaj.

Izvor: Kosovo Online/RTV 21