Pogrešan narativ

Analitičar Rron Gjinovci ocjenio je da opozicija na Kosovu nije znala da iskoristi to što premijer Albin Kurti i Samoopredjeljenje ne umeju da vladaju, i da su pogrešili što su pokušali da ubede javnost da je Kurti korumpiran i prosrpski orijentisan, prenosi Koha.

"Opozicija je napravila dvije greške. Jedna opoziciona grupa je što je pokušala da ubedi javnost da je Kurti uz Srbiju, a druga da je Kurti najkorumpiranija osoba koja je ikada hodala Kosovom. Imali su skandal pred očima, skandal je što Kurti ne zna da vlada, što njegova vlada ne zna skoro ništa da radi. Skandal je bio pred očima, a opozicija je pokušala da nas ubedi da je Kurti korumpiran i prosrpski orijentisan", rekao je Gjinovci.

Ocjenio je da uoči izbora dobru "utakmicu igra" Demokratska partija Kosova koja hoće da preuzme zasluge za vanredne parlementarne izbore.

S druge strane, kako kaže, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova su zatečeni nespremni i sada napadaju jedni druge.

"To je greška", ukazao je Gjinovci.

Univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu kaže da je opozicija od početka izgradila pogrešan narativ jer su od početka Kurtija kritikovali zbog sjevera Kosova gdje je on, kako navodi, izašao kao pobjednik.

Spahiu navodi da se Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova plaše izbora na ljeto, pretpostavljajući da će glas dijaspore biti glas za Pokret Samoopredjeljenje i Albina Kurtija.

Prema njegovim riječima, Demokratska partija Kosova traži vanredne izbore jer želi vodeću ulogu u opoziciji.

Kolumnistkinja Dafina Demaku rekla je da je sigurna da će Kurti u kampanji iskoristiti uspjeh na sjeveru i to što nije osnovao Zajednicu srpskih opština.

Analitičar Agim Sopi rekao je da premijer Albin Kurti rizikuje da izgubi oko 150.000 glasova LGBT zajednice dodajući da bez donošenja Građanskog zakonika Pokret Samoopredjeljenje ne može biti spreman za izlazak na izbore.

Sopi je dodao da vladajuća stranka trenutno između dvije vatre.

"Samoopredjeljenje je zaglavljeno između dvije vatre. Ostaće bez glasova LGBT zajednice. Morao bi se odmah doneti Građanski zakonik. Ova dva zakona treba da budu osnovni dio zakonodavstva uz saglasnost svih, jer su obe strane realnost Kosova i obe strane treba da se osjećaju kao kod kuće", kazao je.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore